Na hlavný obsah

Na maďarských hraniciach sa nebudú zavádzať kontroly

Hlavy oboch štátov chcú, aby sa posilnili vonkajšie hranice Schengenského priestoru.

Na maďarských hraniciach sa nebudú zavádzať kontroly
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko ani Maďarsko nejdú zavádzať kontroly na hraniciach. Prezidentky oboch krajín Zuzana Čaputová a Katalin Novák sa zhodujú, že je treba posilniť vonkajšie hranice Schengenského priestoru.

Podiel viny na nezadržiavaní utečencov má podľa bezpečnostného experta aj Slovensko, no väčšiu pripisuje Maďarsku.

„Dosť významných spôsobom zlyháva Maďarská republika v ochrane vonkajšej schengenskej hranice. Ten reálny výkon na tej hranici nie je dostatočný a potom je už veľmi jednoduché prechádzať vnútornými schengenskými hranicami,“ tvrdí bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hoci maďarská prezidentka tvrdí, že schengenské hranice sú pre nich prioritou, ministri vnútra V4-ky sa majú v pondelok (3. 10.) dohodnúť, ako maďarsko-srbskú hranicu posilnia.

„Čo sa týka ochrany hranice, s tým nemáme problém. Otázka je, či je dobré, že sa nelegálni migranti dostanú až na maďarsko-srbské hranice, či už vôbec môžeme niečo robiť preto, aby sme tomu zabránili,“ povedala Nováková.

„V tomto smere je potrebné využívať európske nástroje, ktoré máme k dispozícii ako je napríklad FRONTEX,“ konštatuje Čaputová

Ide o európsku agentúru, ktorá posilňuje schengenský priestor pohraničnou aj pobrežnou strážou. Maďarská prezidentka má v pondelok rokovať o migrácii aj so srbským prezidentom, či s rakúskym premiérom. Práve Rakúsko je jednou z cieľových krajín migrantov.

„Myslím si, že pomôcť Maďarsku civilizovaným spôsobom ale veľmi ofenzívne chrániť vonkajšiu hranicu Únie alebo schengenské hranice je cestou k riešeniu, lebo potom my tu už riešime dôsledky,“ doplnil Bránik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko