Na hlavný obsah

Nemocnice zápasia s drahými energiami. Šetriť nemôžu, ohrozili by zdravie pacientov

V rozpočtoch im vznikajú veľké diery.

Nemocnice zápasia s drahými energiami. Šetriť nemôžu, ohrozili by zdravie pacientov
Na snímke Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) v Ružinove. Foto: TASR

Nemocnice zápasia so stúpajúcimi platbami za energie a plyn, ktoré stúpajú o desiatky percent. V rozpočtoch im vznikajú veľké diery, nemajú však priestor na šetrenie napríklad znížením teploty – ohrozili by pacientov.

Podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) je liečebný proces príliš nákladný, ministerstvo zdravotníctva chce problém vyriešiť až s novým rozpočtom.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Najväčšia slovenská nemocnica stúpanie výdavkov ráta v desiatkach percent. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) však nemá kde ušetriť – zníženie teploty, hoci o dva stupne, môže ohroziť pacientov, zvýšiť riziko prechladnutia a prenosu vírusov.

Ceny energií narástli niekoľkonásobne

V košickej nemocnici Louisa Pasteura oproti minulému roku ceny energií narástli o 150 % a ceny plynu o 300 %. Dlhé roky zápasia s vysokými investíciami do zastaraných a energeticky náročných budov. Iba oprava striech ich bude stáť 700 000 eur.

„Základom projektov s garanciou energetickej úspory je kvalitná strecha a inteligentné zateplenie. Aktuálne realizujeme revíziu elektrických rozvodov, ktoré plánujeme postupne rekonštruovať, nasledovať bude náročná výmena okien,“ hovorí vedúca komunikačného odboru košickej nemocnice Ladislava Šustová.

Podľa ANS väčšina zariadení zatiaľ platby za energie zvláda uhradiť. Prezident organizácie Marián Petko hovorí, že problém sa naplno prejaví v roku 2023, na ktorý už nemajú zazmluvnené ceny energií. Nemocnice potrebujú zaplatiť aj opravy a inovácie.

„Komplet zateplenie budov, výmenu okien, fotovoltaické elektrárne, ale na to nemocnice z bežnej prevádzky nemajú peniaze,“ hovorí.

Rezort zdravotníctva hľadá riešenie

Buď o pacientov bude postarané, a na to musia uvoľniť finančné prostriedky, zvlášť na energie. Alebo nemocnice jednoducho nebudú môcť fungovať, dodáva.

Rezort zdravotníctva s viacerými slovenskými nemocnicami komunikuje. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) hovorí, že hľadajú riešenie.

„Samozrejme, pokiaľ bude nárast cien taký, ako sa predikuje, tak sa budeme snažiť, aby na to pamätal aj rozpočet a nemocnice mali patrične navýšené zdroje od poisťovne, aby tie náklady mohli pokryť,“ vyhlásil.

Zdražovanie sa dotkne aj zariadení sociálnych služieb, ktoré rovnako ako nemocnice, nemajú na šetrenie priestor.

Rezort práce hovorí to isté ako rezort zdravotníctva. Viac peňazí chcú vyrokovať s ministerstvom financií a zvyšujúce sa ceny energií zohľadniť v rozpočte na rok 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál