Na hlavný obsah

Nezamestnanosť naďalej klesá, v auguste dosiahla úroveň 6,14 %

Rezort práce spúšťa dva nové projekty.

Nezamestnanosť naďalej klesá, v auguste dosiahla úroveň 6,14 %
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Miera nezamestnanosti dosiahla v auguste úroveň 6,14 % a pokračuje tak v klesajúcom trende už siedmy mesiac po sebe. Medzimesačne klesla o 0,09 percentuálneho bodu. V utorok (20. 9.) o tom informoval minister práce Milan Krajniak (OĽANO).

Celkový počet nezamestnaných predstavoval v auguste 166 433 ľudí, čo je medziročný pokles o vyše 33 000 uchádzačov. Najstabilnejšia miera nezamestnanosti je už tradične v Bratislavskom (3,65 %), Trnavskom (3,97 %) a Trenčianskom kraji (3,91 %).

Miera evidovanej nezamestnanosti.
Miera evidovanej nezamestnanosti.Foto: ÚPSVR SR

Klesajúci trend má nezamestnanosť v Nitrianskom (4,06 %) aj Žilinskom kraji (4,89 %), no najväčší pokles zaznamenali práve tri v tomto smere najohrozenejšie kraje – Banskobystrický (8,39 %), Košický (8,96 %) a Prešovský (10,16 %).

Znížil sa aj počet dlhodobo nezamestnaných, v auguste ich bolo 79 589. Medziročne hodnota klesla o vyše 17 000 uchádzačov. Pokles zaznamenali aj medzi znevýhodnenými uchádzačmi o zamestnanie – 153 725 osôb.

V medzimesačnom porovnaní narástol v auguste počet voľných pracovných miest o 1 569 na celkových 81 121. Najviac voľných pracovných pozícii už štandardne evidovali v Bratislavskom kraji (24 929).

Nové národné projekty

Riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer oznámil, že rezort spúšťa dva nové národné projekty. Jeden s cieľom pomôcť absolventom škôl a druhý na pomoc znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie. Oba projekty chcú zvýšiť uplatniteľnosť oboch skupín na trhu práce.

Na národný projekt Aktivácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie vyčlenil rezort vyše 48 miliónov. Realizovať sa má od septembra 2022 do decembra 2023. Počíta sa zhruba s 9 000 uchádzačmi zaradenými do projektu.

„Aktiváciu znevýhodnených uchádzačov sme týmto projektom posunuli na vyššiu úroveň, a to hneď v niekoľkých oblastiach. Aktivačné práce sú teraz prístupné podstatne väčšiemu množstvu znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, čo okrem iného pôsobí preventívne proti nárastu osôb odkázaných na pomoc v hmotnej núdzi,“ vysvetlil Krajniak.

Národný projekt Prax pre mladých počíta s investíciou vo výške 4,8 milióna. Realizovať sa bude v rovnakom období ako predchádzajúci projekt. Predpokladá sa, že do projektu sa zapojí 3 370 absolventov vo veku do 29 rokov.

„Prechod zo školy do pracovného života je kritickým obdobím v živote mnohých mladých ľudí. Chceme prispieť k vytvoreniu priaznivých podmienok pre pracovné uplatnenie absolventov škôl ako aj ďalších mladých ľudí,“ uviedol Zimmer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika