Na hlavný obsah

Nezávislý ruský denník Novaja gazeta prišiel o licenciu, rozhodol súd

Noviny prestali vychádzať už v marci.

Nezávislý ruský denník Novaja gazeta prišiel o licenciu, rozhodol súd
Šéfredaktor denníka Novaja Gazeta Dmitrij Muratov. Foto: TASR/AP

Moskovský súd v pondelok (5. 9.) vyhovel žiadosti ruského cenzúrneho úradu Roskomnadzor a označil za neplatnú licenciu opozičného denníka Novaja gazeta (NG), uviedla agentúra TASS.

Noviny v marci v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine a zásahmi ruských úradov proti nezávislým médiám prestali vychádzať. Ukončili aj publikácie článkov na svojom webe.

„Súd vyhovel správnej žalobe Roskomdohľadu,“ oznámil podľa agentúry TASS predstaviteľ súdu. Agentúra doplnila, že Rozskomnadzor žalobu podal preto, že redakcia NG včas nepredložila svoje stanovy, ako to v Rusku ukladá zákon o médiách.

V marci šéfredaktor NG Dmitrij Muratov, laureát Nobelovej ceny za mier, oznámil, že jeho denník prerušuje činnosť až do ukončenia ruskej „špeciálnej operácie“ na Ukrajine. Vysvetlil, že sa tak deje po tom, čo noviny dostali niekoľkú výstrahu od cenzúrneho úradu.

Muratov pritom použil spojenie „špeciálnej operácie“, ktorým Kremeľ označuje vojnu na Ukrajine rozpútanú Ruskom na konci februára a ktorého uplatňovanie sa snaží vynútiť aj v médiách.

Novaja gazeta, ktorú v roku 1993 Muratov spoluzakladal, bola jedným z posledných nezávislých médií v Rusku. Noviny sú známe hlavne pre svoje vyšetrovanie korupcie alebo porušovanie ľudských práv v Čečensku. Pre denník pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská, ktorú v roku 2006 zavraždili.

Po začiatku vojny na Ukrajine v Rusku viaceré nezávislé médiá skončili alebo pozastavili činnosť. Prispel k tomu aj v marci prijatý zákon, ktorý zaviedol trestnú zodpovednosť za publikáciu toho, čo štátna moc v Rusku označí za dezinformácie a lživé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet