Na hlavný obsah

Nick Cave je rockovou ikonou, uspel aj ako spisovateľ

Oslavuje 65. narodeniny.

Nick Cave je rockovou ikonou, uspel aj ako spisovateľ
Na snímke skladateľ, textár, spevák a spisovateľ Nick Cave. Foto: Facebook/Nick Cave

Austrálsky skladateľ, textár, spevák a spisovateľ Nick Cave, ktorý vo štvrtok (22. 9.) oslávi šesťdesiatpäť rokov, sa odmalička zaujímal o literatúru a výtvarné umenie, neskôr aj o hudbu. Bol divokým punkerom, rockovým spevákom i autorom slávnych balád.

Mal niekoľko kapiel a jeho slávna kariéra začala v roku 1984, keď vydal so svojou skupinou The Bad Seeds debut From Her To Eternity. Spevák s hlbokým hlasom je stále usilovným autorom – či už sa to týka hudby, alebo jeho literárnych a filmových projektov.

Nicholas Edward Cave sa narodil 22. septembra 1957 v malom austrálskom mestečku Warracknabeal. Od detstva spieval v kostolnom zbore, neskôr sa ale vyfarbil ako nezvládnuteľný „darebák“.

Škola pre neho bola utrpením, vynikal však v literatúre a umení. Cavea nadchol tiež punk, ktorý korešpondoval s jeho vtedajšími názormi. Rozhodol sa preto založiť kapelu – The Boys Next Door (Chlapci od vedľa). Divokým samoukom však domáca scéna začala byť čoskoro tesná.

Po tom, čo sa premenovali na The Birthday Party a odišli do Londýna, začínali od nuly. Hudobný prejav mladých búrlivákov akceptoval na tamojšej scéne asi len underground. Cavea ale viac zaujalo prostredie Západného Berlína, tak vzdialené snobskej namyslenosti londýnskej smotánky, že sa tam neskôr presídlil.

Obmenená kapela začala pôsobiť pod názvom Nick Cave and The Bad Seeds a slávna éra mohla začať. Debut From Her To Eternity vydali v roku 1984.

Celkovo vydal s The Bad Seeds 17 štúdiových albumov: napríklad The Firstborn Is Dead (1985), The Good Son (1990), No More Shall We Part (2001), Abattoir Blues /The Lyre Of Orpheus (2004) či Dig, Lazarus, Dig!!! (2008).

Zatiaľ posledný štúdiový album Ghosteen vyšiel v roku 2019. Komerčne najúspešnejšou platňou sú Murder Ballads (1996) obsahujúce aj prvý skutočný hit – duet Where The Wild Roses Grow s popovou speváčkou Kylie Minogue.

Zomreli mu dvaja synovia

V roku 2015 speváka postihla tragická udalosť, keď sa jeho 15-ročný syn Arthur zrútil po experimentoch s LSD z útesu v britskom prímorskom letovisku Brighton, kde hudobník od roku 1980 žije.

Caveovo rozpoloženie „potom“ odráža platňa Skeleton Tree (2016), ktorá sa umiestnila vysoko v predajných rebríčkoch v Británii i USA. Vznik albumu sprevádzal tiež surový čiernobiely dokument s názvom One More Time With Feeling (2016), ktorým sa Cave vyrovnáva so životnou stratou.

Na snímke skladateľ, textár, spevák a spisovateľ Nick Cave.
Na snímke skladateľ, textár, spevák a spisovateľ Nick Cave.Foto: Facebook/Nick Cave

Tento rok v máji zomrel vo veku 31 rokov jeho najstarší syn Jethro, ktorý sa živil ako herec a model. Celkovo sa mu s tromi ženami narodili štyria synovia.

Umelecký záber Cavea je veľmi široký. Že sa vie pohybovať aj na literárnom poli, potvrdil skvelým ohlasom na apokalyptický román A uzrela oslica anjela (1989). Pozornosť vzbudil tiež odlišným groteskným kúskom o záletnom podomovom obchodníkovi s názvom Smrť Bunnyho Munroa (2009).

Cave vydal tiež dvojdielnu zbierku textov, básní, próz a esejí s názvom King Ink (1988). Vyšla mu aj kniha Pieseň z vrecka na zvratky (2017), ktorú spísal na turné v roku 2014. V zatiaľ poslednej knihe Faith, Hope and Carnage (Viera, nádej a krviprelievanie), ktorá vyšla tento rok, sa vyrovnáva so smrťou syna Arthura.

Zahral si aj v niekoľkých filmoch, k niektorým tiež napísal hudbu. Ako herec a skladateľ sa podieľal napríklad na filme Wima Wendersa Nebo nad Berlínom (1987).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet