Na hlavný obsah

Nové sankcie majú byť základom pre strop na ceny ropy, tvrdí Von der Leyenová

Plán má Rusko pripraviť o ďalšie miliardy eur.

Nové sankcie majú byť základom pre strop na ceny ropy, tvrdí Von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR

Plán nového balíka protiruských sankcií má priniesť právny základ pre globálne obmedzenie cien ruskej ropy. Hovorí to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Okrem tohto kroku EÚ navrhuje rozšíriť sankčný zoznam o ďalšie osoby a spoločnosti.

„Tento strop na cenu ropy pomôže na jednej strane obmedziť ruské príjmy a na druhej strane zachovať stabilitu na svetovom trhu. V tomto balíku pripravujeme právny základ pre obmedzenie cien ropy,“ vysvetlila Von der Leyenová.

Nové sankcie by mali obsahovať rozsiahlejšie obmedzenia obchodu s Ruskom. Opatrenia sa zameriavajú na dovoz ruských výrobkov a vývoz určitých technologických produktov alebo chemikálií.

Tento krok EK nadväzuje na plán, ktorý v lete oznámila skupina vyspelých ekonomík G7. Tá stanovila cieľ zaviesť od 5. decembra celosvetový strop na cenu ruskej ropy. Predpokladá sa, že podstatou mechanizmu by bol zákaz prepravy alebo poistenia dodávok ruskej ropy predávanej za cenu nad stanovený limit.

Plán vychádza z predpokladu, že systém bude výhodný pre krajiny ako Čína. Rusko bude stále finančne motivované dodávať ropu na trh.

Nové obchodné obmedzenia by mohli podľa predsedníčky EK Moskvu pripraviť o ďalšie miliardy eur a ovplyvniť odvetvia spojené s ruským vojenským komplexom. Zatiaľ sa nevie, či sa plán vzťahuje aj na dovoz ruských diamantov, o ktorých zákaze sa v posledných dňoch špekulovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet