Na hlavný obsah

Obec Jasov je zasypaná odpadom. Obyvatelia sa sťažujú na zápach

Podľa odhadov je tam až 16 000 ton smetí.

Obec Jasov je zasypaná odpadom. Obyvatelia sa sťažujú na zápach
Na snímke odpad v koryte rieky Bodva pri obci Jasov v okrese Košice. Foto: TASR

Obec Jasov v okrese Košice-okolie je zasypaná odpadom. Podľa odhadov je tam až 16 000 ton smetí. Dlhoročný problém zamestnáva nielen miestnu samosprávu, ale aj svetové inštitúcie.

Odpad sa nachádza na ploche takmer 38 000 štvorcových metrov. Jasov chcú od odpadu úplne vyčistiť. Milióny eur, ktoré na to potrebujú však v rozpočte obec nemá. Téme sa v Rádiu Regina venovala redaktorka RTVS Martina Genčurová.

„Roky na to upozorňujeme, ale štát nám neprispieva žiadne peniaze. Dávame do rozpočtu na nelegálne skládky niekoľko tisíc eur, ale je to ako kolotoč. Teraz pripravujeme sanáciu za 5,5 milióna eur. Pomohla nám svetová banka, dúfam, že projekt bude úspešný,“ povedal Starosta Marián Dzurík.

Za posledné roky tu vyrástlo množstvo nelegálnych skládok, najmä v okolí rieky Bodva. „Aktivačné práce robí veľmi veľa mužov, ktorí majú na starosti presne túto rieku, ale nik sa o to nestará. Samozrejme, že nás to obťažuje, lebo nemôžeme ani otvoriť okná, strašne to tu smrdí,“ hovorí obyvateľka Jasova.

Chcú zamestnať ľudí z osady

V rámci projektu by mali zamestnať aj miestnych z osady. Podľa odborníkov pôjde o náročný proces, ktorý si vyžaduje okrem likvidácie odpadu aj terénnu prácu s obyvateľmi.

„Žiadosť o nenávratný finančný príspevok obce Jasov, týkajúca sa nelegálnej skládky je aktuálne v štádiu administratívneho overovania. Obec žiada o 5, 5 milióna eur na odstránenie tejto environmentálnej záťaže,“ uvádza sa v písomnom stanovisku ministerstva vnútra.

S odpadom v Jasove bojuje dlhodobo aj občianske združenie Save Nature by Čivas. „Zbierali sme tu asi pred týždňom a vyzbierali sme asi 25 000 litrových vriec odpadu. Treba to vyčistiť a motivovať ľudí, aby odpad nevytvárali a nehádzali ho do rieky,“ hovorí predseda združenia Ladislav Stupák.

Obec má v pláne zriadiť aj nový zberný dvor, Vzniku ďalších nelegálnych skládok má zabrániť aj nový kamerový systém, ktorý pribudne priamo v osade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál