Na hlavný obsah

Prezidentka sa pre zákon o environmentálnych záťažiach obrátila na Ústavný súd

Poslanci vlani prelomili jej veto.

Prezidentka sa pre zákon o environmentálnych záťažiach obrátila na Ústavný súd
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v utorok (30. 8.) obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti so zákonom o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže. Upozorňuje, že môže mať likvidačný dosah na samosprávy. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Ide o zákon, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR opätovne schválili vlani v decembri, keď prelomili veto prezidentky. Tá už vtedy avizovala, že ak nepríde k náprave sporných ustanovení, obráti sa na ÚS SR.

Verejný záujem je jedna z najvyšších priorít

Verejný záujem na odstránení existujúcich environmentálnych záťaží považuje prezidentka za jednu z najvyšších priorít. Pripomína, že štát má ústavou zakotvený záväzok chrániť životné prostredie, kam patrí aj odstraňovanie environmentálnych záťaží a ochrana života a zdravia obyvateľov.

„Napadnutým ustanovením však zákonodarca časť záväzku štátu presunul na súkromné osoby, respektíve na územnú samosprávu, a tento postup je podľa mňa v rozpore s ústavou,“ poznamenala Čaputová.

Problém vidí v tom, že vlastník nehnuteľnosti, na ktorej sa nachádza environmentálna záťaž, je po novom povinný štátu nahradiť finančné prostriedky vynaložené na sanáciu environmentálnej záťaže.

Túto povinnosť má navyše aj v prípade, ak nie je za vznik environmentálnej záťaže zodpovedný. Fakt, že takáto úprava môže byť pre niektoré samosprávy likvidačná, dokazuje podľa nej príklad z obce Pohronský Ruskov (okres Levice).

„Riešenie sanácie tamojšej environmentálnej záťaže v celkovej sume 1,6 milióna eur by v zmysle zákona mala znášať obec ako vlastník. Táto suma je však vyššia, ako je celkový ročný príjem obce,“ podotkla Čaputová.

Prezidentka zákon vetovala

Obec pritom nebola určená ako pôvodca, ani povinná osoba a dotknutý pozemok získala v dobrej viere, že jej štát s odstránením environmentálnej záťaže pomôže. Prezidentka poukázala zároveň na to, že pôvodný návrh zákona obsahoval inú úpravu postupu, ktorú považovala za správnu a v súlade s ústavou.

Navrhovaný spôsob finančnej náhrady za sanáciu environmentálnej záťaže sa však na poslednú chvíľu úplne zmenil na základe poslaneckého pozmeňujúceho návrhu. Dotknuté subjekty tak už nemohli v rámci medzirezortného pripomienkového konania predložiť svoje pripomienky.

Vládny návrh zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže bol schválený v NR SR ešte v novembri 2021 a prezidentka ho vetovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet