Na hlavný obsah

Okresné mesto Ilava prišlo o pohotovosť pre dospelých

Presťahovali ju do Dubnice nad Váhom.

Okresné mesto Ilava prišlo o pohotovosť pre dospelých. Prevádzkovateľ ambulantnej pohotovostnej služby ju presťahoval do Dubnice nad Váhom. Krok odôvodnil aj nevyhovujúcimi priestormi na pôvodnom mieste. Vedenie ilavskej samosprávy strata mrzí, o sťahovaní sa dozvedeli zo sociálnych sietí.

Obyvatelia Ilavy vnímajú stratu pohotovosti citlivo, podľa nich si okresné mesto takúto službu pre občanov, malo zachovať.

Štyri roky zabezpečovala pohotovosť v ilavskej nemocnici spoločnosť RZP. „Lekári aj pacienti sa dlhodobo sťažovali na priestory v Ilave, zvažovali sme sťahovanie dlhšiu dobu,“ povedal Andrej Luprich, hovorca spoločnosti RZP.

Vedenie ilavskej nemocnice argumentuje, že priestory spĺňajú všetky normy. „V konečnom dôsledku to bolo prekvapujúce, my sme intenzívne diskutovali, o tejto téme, primárny dôvod bol radikálny rast cien a zemného plynu,“ ozrejmil Juraj Beďatš, riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Ilava.

V tomto prípade nezvrátila rozhodnutie ani samospráva, ktorá ponúkla zdravotnej spoločnosti dva benefity. Prvým bolo presťahovanie do mestských priestorov, druhým finančná injekcia vo výške 3 000 eur ročne.

„Sme len takým štatistom, ktorý sa môže pozerať na to, ako sa prevádzkovateľ rozhodne,“ informovala Veronika Klobučníková, hovorkyňa mesta Ilava. „Nedostali sme žiadnu relevantnú ponuku od mesta Ilava. Ani nič čo sa týka financií, ani priestorov,“ uviedol Luprich.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spoločnosť RZP svoj krok podložila aj číslami po prvých dňoch pôsobenia na novom pracovisku.

„V meste Nová Dubnica a Dubnica nad Váhom žije cca 35 000 obyvateľov a v Ilave 5 500 obyvateľov. Po siedmich dňoch presťahovania sme na danej pohotovosti ošetrili 80 pacientov, z mesta Ilava je menej ako 10%. Drvivá väčšina pacientov je z Dubnice a Novej Dubnice,“ informoval Michal Bahelka, riaditeľ spoločnosti RZP.

Povolenie na prevádzku pohotovosti v Dubnici nad Váhom vydalo ministerstvo zdravotníctva, platiť bude ešte dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny