Na hlavný obsah

OĽANO chce zaviesť zdanenie firiem s nadmernými ziskami

Štát chce získať peniaze pre ľudí, ktorých sužuje inflačná a energetická kríza.

OĽANO chce zaviesť zdanenie firiem s nadmernými ziskami
Podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Zdanenie firiem s nadmernými ziskami je opäť na stole, avšak tentoraz v parlamente. Štát chce získať peniaze pre ľudí, ktorých sužuje súčasná inflačná a energetická kríza. S nápadom prišiel minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

„Vláda a poslanci namiesto toho, aby sa zaoberali prijímaním opatrení na kompenzáciu zvýšených nákladov, hľadajú len spôsoby a tie subjekty, komu peniaze zobrať,“ k situácii sa vyjadril výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Návrh osobitného odvodu predložil predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO). Pripustil, že je to jeden z problematických zákonov a preto sa o ňom bude rokovať až na konci schôdze.

„Nemusíme každého zaraďovať pod ten zákon za každú cenu. Ak sú relevantné argumenty, tak to vieme uznať. Chcem požiadať poslancov, aby to posunuli do druhého čítania, kde by sa urobili relevantné úpravy, aby mohol mať štátny rozpočet príjmy aj z týchto zdanených ziskov, ako nás k tomu vyzve medzinárodná organizácia,“ podotkol Vetrák.

Zdanenie by mohlo poškodiť niektoré médiá

Keď bola strana SaS v parlamente, návrh podporiť nechcela. Kritika zaznieva aj od zamestnávateľov, ktorí tvrdia, že ich štát v tak dôležitých otázkach opäť obchádza.

„Je to absolútny nonsens, aby koalícia v danej situácii takto výrazne zvyšovala daňové zaťaženie, hoci aj podnikov, ktoré sú ziskové. Strana SaS to v žiadnom prípade nepodporí, budeme proti,“ povedal predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Osobitný odvod by sa dotkol aj niektorých médií. To môže byť pre vybraných rozhlasových či televíznych vysielateľov diskriminačné. V budúcnosti by ich to mohlo dokonca poškodiť.

„Ak by sa budúca vláda rozhodla tento odvod, ktorý teraz zaviedli, nejakým spôsobom zneužiť, napríklad jeho zvýšením, alebo že by postihoval ešte viac médií, tak by mohol budúcej vláde slúžiť ako nástroj na likvidáciu médií. A toto nemôžeme pripustiť. Preto som požiadal, aby sa médiá z návrhu vypustili,“ upozornil predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika