Na hlavný obsah

Orbán považuje vyhlásenie Európskeho parlamentu za vtip

Ten uviedol, že Maďarsko už nemožno považovať za úplnú demokraciu.

Orbán považuje vyhlásenie Európskeho parlamentu za vtip
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok (16. 9.) kritizoval štvrtkové (15. 9.) vyhlásenie Európskeho parlamentu, v ktorom sa uvádza, že Maďarsko už nemožno považovať za plnohodnotnú demokraciu. Orbán uznesenie odmietol ako „vtip“.

Europarlament odsúdil „úmyselné a systematické úsilie maďarskej vlády” o oslabenie európskych hodnôt.

Európski zákonodarcovia taktiež tvrdia, že nedostatok rozhodných opatrení zo strany EÚ prispel k vzniku „hybridného režimu volebnej autokracie“, t. j. ústavného systému, v ktorom sa konajú voľby, ale podľa poslancov chýba dodržiavanie demokratických noriem a štandardov.

Parlament taktiež vyjadril v prípade Maďarska obavy o nezávislosť súdnictva, volebný systém či slobodu prejavu vrátane plurality médií a upozornil na korupciu.

„Pripadá mi to smiešne,“ povedal Orbán v srbskom Belehrade po tom, čo dostal najvyššie štátne vyznamenanie od svojho blízkeho populistického spojenca – srbského prezidenta Aleksandara Vučiča.

„Jediný dôvod, prečo sa na tom nesmejeme, je ten, že nás to nudí. Je to nudný vtip. Je to už tretí alebo štvrtý raz, čo v Európskom parlamente prijali uznesenie odsudzujúce Maďarsko. Najprv sme si mysleli, že je to významné. Ale teraz to vnímame ako vtip,“ povedal.

Hlasovanie o rezolúcii bolo najnovším súbojom medzi inštitúciami EÚ a Orbánovou vládou v Budapešti. Očakáva sa, že výkonná zložka bloku Európska komisia v nedeľu (18. 9.) oznámi, že je pripravená pozastaviť vyplatenie niektorých peňazí Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet