Na hlavný obsah

Osem slovenských europoslancov žiada vylúčenie Smeru-SD z frakcie socialistov

Poukazujú na spoluprácu s fašistami.

Osem slovenských europoslancov žiada vylúčenie Smeru-SD z frakcie socialistov
Na snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Osem slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) sa podpísalo pod otvorený list, ktorý inicioval poslanec Vladimír Bilčík (Spolu). V ňom vyzýva Stranu európskych socialistov (PES) a politickú frakciu socialistov a demokratov v EP na vylúčenie strany Smer-SD zo svojich radov.

Bilčík je v europarlamente členom Európskej ľudovej strany (EPP). Spresnil, že vzhľadom na nové udalosti, ktoré potvrdzujú otvorenú spoluprácu Smeru-SD s fašistickou politickou stranou Republika, ako aj vzhľadom na pozvánku, ktorú na oslavy SNP vo Zvolene dostal ruský veľvyslanec Igor Bratčikov, opätovne vyzýva Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) a Stranu európskych socialistov (PES) na vylúčenie Smeru-SD zo svojich radov.

Bilčík dodal, že Smer-SD nemá nič spoločné s hodnotami európskych socialistov a európskej sociálnej demokracie.

Europoslanec pripomenul, že Robert Fico pred rokom popieral spoluprácu s fašistami, aby sa vyhol pozastaveniu členstva v S&D. Tomuto pozastaveniu jeho strana v minulosti čelila počas koalície s SNS a HZDS.

„Ukazuje sa, že celý čas sme mali pravdu – Smer-SD už úplne otvorene spolupracuje s Republikou aj s predstaviteľmi putinovského Ruska. Vyzývame európskych socialistov, aby sa konečne postavili čelom k faktom. Ich členská strana bez zábran politicky paktuje so slovenskými fašistami i s predstaviteľom agresívneho autoritárskeho režimu na Slovensku – s ruským veľvyslancom Bratčikovom,“ uviedol Bilčík.

Spolupráca s fašistami

List okrem neho podpísali aj ďalší siedmi slovenskí europoslanci. Za politickú frakciu ľudovcov Ivan Štefanec (KDH), Miriam Lexmann (KDH) a Peter Pollák (OĽANO). Z liberálnej politickej frakcie Obnovme Európu (RE) Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Martin Hojsík (PS), Michal Šimečka (PS) a Michal Wiezik (PS).

Bilčík pripomenul, že skupina slovenských europoslancov aj v auguste 2021 upozornila na spoluprácu Smeru-SD s extrémistami z Republiky na protestoch proti očkovaniu proti koronavírusu.

V marci 2022 Bilčík opätovne vyzval vedenie S&D, aby vylúčili Smer-SD zo svojich radov. Bolo to pre verejné výzvy Republike na politickú spoluprácu a pre výroky Roberta Fica, v ktorých ruskú agresiu proti Ukrajine označil za konflikt medzi Spojenými štátmi a Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko