Na hlavný obsah

Petrohradskí poslanci chcú Štátnej dume navrhnúť, aby obvinila Putina z vlastizrady

Návrh chcú odoslať v najbližších dňoch.

Petrohradskí poslanci chcú Štátnej dume navrhnúť, aby obvinila Putina z vlastizrady
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Mestskí poslanci v ruskom Petrohrade plánujú v najbližších dňoch zaslať do Štátnej dumy výzvu s návrhom na obvinenie ruského prezidenta Vladimira Putina z vlastizrady. Ako dôvod uvádzajú rozpútanie vojny na Ukrajine. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nezávislý ruský web The Insider.

„Jedným z cieľov deklarovaných prezidentom Ruska je demilitarizácia Ukrajiny a vidíme, že sa deje presný opak,“ uviedol poslanec Dmitrij Paľuga. Podľa neho Putinovo konanie a rétorika poškodzujú bezpečnosť Ruska.

„Chceme ľuďom ukázať, že sú poslanci, ktorí nesúhlasia so súčasným kurzom a sú presvedčení, že Putin škodí Rusku. Chceme ľuďom ukázať, že sa nebojíme hovoriť o tom,“ dodal.

Paľuga zverejnil príslušný návrh na Twitteri a poznamenal, že ho „podporila väčšina prítomných poslancov“ z petrohradskej mestskej časti Smoľninskoje.

Autori výzvy sa domnievajú, že Putinove činy od začiatku takzvanej „špeciálnej vojenskej operácie“ spadajú pod článok 93 ruskej ústavy. Podľa toho môžu prezidenta odvolať z funkcie na základe obvinenia z vlastizrady alebo iného závažného zločinu.

Poslanci sa domnievajú, že Putinovo rozhodnutie zaútočiť na Ukrajinu „poškodzuje bezpečnosť Ruska a jeho občanov“. Ruská armáda stráca bojaschopné jednotky a z občanov zapojených do boja sa stávajú invalidi.

Poznamenali tiež, že odchod zahraničných spoločností z ruského trhu a emigrácia vzdelaného obyvateľstva do zahraničia zanechá stopy na ekonomickom blahobyte občanov Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet