Na hlavný obsah

Počet dokončených bytov o tretinu prekročil hodnoty pred pandémiou

Dynamickejší bol aj začiatok výstavby.

Počet dokončených bytov o tretinu prekročil hodnoty pred pandémiou
Ilustračná snímka bytového domu. Foto: Unsplash

Druhá štvrtina roka 2022 priniesla mierny medziročný útlm počtu dokončených aj začatých bytov. V porovnaní s priemerom hodnôt v rokoch pred pandémiou sa však v druhom štvrťroku o tretinu viac bytov dokončilo a o štvrtinu viac bytov začalo stavať. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Dokončených bytov v druhom štvrťroku bolo 4 685. Predstavuje to medziročný úbytok o 3,8 %. Približne 70 % z celkového počtu dokončených bytov tvorili rodinné domy.

Graf zmien v počtoch dokončených bytov na Slovensku v priebehu štvrťrokov.
Graf zmien v počtoch dokončených bytov na Slovensku v priebehu štvrťrokov. Foto: Štatistický úrad SR

Aktuálny počet bol však súčasne o tretinu vyšší ako stavy dokončených bytov počas druhých štvrťrokov v piatich rokoch pred pandémiou.

Najviac bytov sa dokončilo v Nitrianskom kraji

Situácia v krajoch bola štandardne veľmi odlišná, vysvetlil ŠÚ. K poklesu dokončených bytov došlo medziročne v štyroch z ôsmich krajov.

Najväčší, vyše tretinový prepad, bol v Bratislavskom kraji, kde sa pokles výstavby prejavuje už niekoľko štvrťrokov.

Naopak, najdynamickejší, takmer 40 % medziročný nárast počtu skolaudovaných bytov bol v Nitrianskom kraji a takmer o tretinu viac bytov sa podarilo dokončiť v Trenčianskom kraji.

Porovnanie s predpandemickým obdobím

Pre objektívnejšie zhodnotenie ŠÚ porovnal aktuálne hodnoty s hodnotami s priemerným stavom druhých štvrťrokov v posledných piatich rokoch pred pandémiou. Pandémia totiž v rokoch 2020 a 2021 zásadnejšie pozmenila tieto štatistiky.

V porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou sa tento rok dokončilo výrazne viac bytov vo všetkých krajoch s výnimkou Bratislavského kraja.

Najdynamickejší rast, približne zdvojnásobenie dokončených bytov, sa prejavil v Trenčianskom, Nitrianskom a Košickom kraji. Vyššie rasty mal aj Prešovský kraj (+ 43 %) a Žilinský kraj (+ 32 %).

Mierny rast o 7 %, v porovnaní s obdobím pred pandémiou, nastal aj v Banskobystrickom kraji, ktorý je dlhodobo regiónom s najnižším počtom dokončovaných bytov v SR.

Jediným regiónom, kde aktuálny stav výrazne zaostáva za počtom dokončených bytov v rokoch pred pandémiou, bol Bratislavský kraj (pokles o 25 %).

Ako sú na tom rozostavané byty?

Podobný trend podľa ŠÚ nastal aj v počte začatých bytov. Počas druhého tohtoročného štvrťroka 2022 sa vydali stavebné povolenia na výstavbu 6 420 bytov.

Bolo to síce o 4 % menej ako pred rokom, ale o štvrtinu viac ako v rokoch pred pandémiou. Z celkového počtu začatých bytov tvorili rodinné domy 60 %.

Súčasne bolo ku koncu júna 2022 rozostavaných takmer 82 000 bytov, čo bolo o 5,7 % viac ako pred rokom, no zároveň o 13 % viac ako v priemere pred pandémiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika