Na hlavný obsah

Pohreb kráľovnej Alžbety II. bude monitorovať vyše 10 000 policajtov

Podľa polície ide o najväčšiu udalosť v dejinách.

Pohreb kráľovnej Alžbety II. bude monitorovať vyše 10 000 policajtov
Potomkovia zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. - britský kráľ Karol III. (uprostred), princezná Anna (vľavo) a Edward (vpravo) - stoja po stranách rakvy panovníčky počas večernej vigílie vo Westminsterskej sále v Londýne. Foto: TASR/AP

Vedenie britskej polície oznámilo, že operácia počas pondelkového (19. 9.) pohrebu kráľovnej Alžbety II. bude najväčšia udalosť v dejinách. V uliciach Londýna preto nasadia viac než 10 000 príslušníkov. Informuje o tom britský denník The Guadrian.

Stuart Cundy z britskej Metropolitnej polície (MPS) povedal, že vedenie polície má pripravené plány, ktoré jej umožnia zabrániť akémukoľvek pokusu o útok alebo narušenie – prípadne umožnia takéto incidenty riešiť. Pondelkovú operáciu označil za najväčšiu v dejinách MPS.

Polícia v Londýne počas pohrebu podľa Cundyho nasadí aj príslušníkov z iných častí krajiny.

Na pohrebe sa má zúčastniť približne 300 vysokopostavených predstaviteľov zahraničných krajín. Trasa sprievodu s rakvou povedie cez centrum Londýna k hradu Windsor, kde kráľovnú pochovajú po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli. Očakáva sa, že pozdĺž tejto trasy sa zhromaždia státisíce ľudí, píše The Guardian.

Dlhoročná panovníčka Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov na zámku Balmoral v Škótsku. Novým kráľom sa automaticky stal jej najstarší syn princ Charles, ktorý si zvolil meno Karol III.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet