Na hlavný obsah

Dostať sa na rozlúčku s kráľovnou Alžbetou II. môže trvať až 35 hodín

Úrady očakávajú viac ako milión návštevníkov.

JB 37 Londýn - Príslušníci Britského kráľovského letectva (RAF) nesú rakvu s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II.
JB 37 Londýn – Príslušníci Britského kráľovského letectva (RAF) nesú rakvu s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II.Foto: TASR/AP

V Londýne pokračujú prípravy na poslednú rozlúčku so zosnulou panovníčkou, kráľovnou Alžbetou II. Armáda nacvičuje presun jej pozostatkov, polícia sa pripravuje na bezpečnosť v uliciach a podniky dokúpili zásoby potravín a nápojov.

Očakávaný prílev stoviek tisícov návštevníkov spôsobil enormné zvýšenie cien služieb. Niektorí preto v meste prespávajú v stanoch. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Briti aj ľudia z celého sveta pricestovali na pietnu historickú udalosť. Hoci obrovský dopyt po ubytovaní niekoľkonásobne zvýšil ceny, návštevníkov to neodradilo. „Celý hotel sa vypredal neuveriteľnou rýchlosťou. Ľudia prichádzajú aj napriek zvýšeným cenám,“ povedal recepčný Marcus.

Jedna z obyvateliek Británie vysvetlila, že v Londýne má rodinu a vždy, keď do mesta prišla, neplatila viac ako 80 eur za noc. Teraz by ju rovnaký hotel stál 230 eur. Ďalší rodák si myslí, že ceny vystrelili o 200 percent.

Viac ako milión návštevníkov

Mnohým ľuďom neprekáža ani stanovanie priamo na ulici. Tvrdia, že ide o udalosť, aká sa už nikdy nezopakuje. Čaká aj Steven, ktorý vedel, do čoho ide a netrápi ho to. Prišiel sem za hlasom srdca rozlúčiť sa s kráľovnou, a to aj keď bude pršať alebo snežiť.

Úrady očakávajú, že počas nasledujúcich dní do hlavného mesta Spojeného kráľovstva zavíta viac ako milión ľudí. Dostať sa do Westminsterského paláca, kde vystavia rakvu s kráľovnou, môže trvať aj 35 hodín.

„Tím sa pripraví na nápor ľudí, ktorí sa prídu naposledy rozlúčiť s kráľovnou. Hoci bude štátny sviatok, budeme otvorení, aby sa ľudia mohli občerstviť. Dodávatelia dovezú zásoby skôr. V deň pohrebu bude v prevádzke viac zamestnancov,“ uviedol manažér prevádzky Uncle Zorro Ryan Slade.

Pozostatky zosnulej panovníčky prevezú do hlavnej sály vo Westminsterskom paláci v popoludňajších hodinách. Verejnosť sa s ňou bude môcť rozlúčiť počas nasledujúcich štyroch dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál