Na hlavný obsah

Posledné ruské ostreľovanie zničilo infraštruktúru desiatok obcí na Ukrajine

Tvrdí velenie ukrajinskej armády.

Posledné ruské ostreľovanie zničilo infraštruktúru desiatok obcí na Ukrajine
Ilustračná snímka - časť rakety zapichnutá v zemi. Foto: TASR/AP

Infraštruktúru asi piatich desiatok obcí na juhu a na východe Ukrajiny poškodilo posledné ruské ostreľovanie, uviedlo v stredu (21. 9.) ráno velenie ukrajinskej armády. Ruské okupačné jednotky sa podľa Kyjeva ďalej sústredia na plné obsadenie Doneckej oblasti.

Rusi sa tiež snažia organizovať obranu už okupovaných území a tiež o vzdušný prieskum spojený s ostreľovaním, doplnil ukrajinský generálny štáb.

Ruskojazyčný servis BBC informoval o použití iránskych samovražedných dronov ruskou stranou na „pomerne efektívne“ ničenie ukrajinského delostrelectva. Podľa správy ukrajinského južného operačného velenia ich teraz ruská armáda používa tiež na údery na civilné objekty.

Jedným z ostreľovaných cieľov sa v noci znovu stala ruskými silami obsadená a teraz odstavená Záporožská jadrová elektráreň, informovala ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá zariadenie prevádzkuje.

Okupanti podľa jej informácií poškodili komunikačné zariadenie šiesteho bloku. Tým sa odpojili blokové transformátory a transformátory vlastnej potreby energetickej jednotky.

Dočasne sa, naopak, núdzovo spustili dva dieselgenerátory bezpečnostného systému chladenia reaktora. Neskôr ukrajinskí pracovníci elektrárne obnovili napájanie bloku, dieselové generátory vypli a uviedli do pohotovostného režimu.

Ukrajinské jednotky sa v poslednom dni okrem vlastného ostreľovania ruských pozícií snažili prerušiť komunikačné kanály okupačných síl v Chersonskej oblasti. Jednotky protivzdušnej obrany podľa generálneho štábu zničili jedno ruské lietadlo Su-25.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet