Na hlavný obsah

Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, začne sa okamžite

Tvrdí, že je to na obranu pred Západom.

Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, začne sa okamžite
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu (21.9.) ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. V televíznom vystúpení uviedol, že je to na obranu pred Západom, ktorý sa vraj snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť Rusko.

Mobilizácia, ktorá sa dotkne hlavne ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou, sa začne podľa prezidenta okamžite.

Putin v prejave obvinil Západ z „jadrového vydierania“. Rusko má ale podľa neho dostatok zbraní na zodpovedajúcu reakciu a nebojí sa ich použiť. Oznámil tiež zvýšenie prostriedkov pre ruský zbrojársky priemysel.

Podľa Putina je mobilizácia „plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme“. Cieľ ruskej operácie na Ukrajine sa podľa neho nezmenil, je ním „oslobodenie“ Donbasu.

Západ avizoval, že referendá neuzná

Zároveň vyhlásil, že Moskva odpovie „všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii“, ak bude územná celistvosť Ruska ohrozená. „Keď bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, určite použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili Rusko a našich ľudí. Toto nie je bluf,“ varoval podľa agentúry AFP Putin.

Putin v prejave podporil konanie referend o pripojení k Rusku v Moskvou okupovaných častiach ukrajinského územia. Kyjev a západné krajiny dopredu zdôrazňujú, že narýchlo zorganizované hlasovanie v oblastiach ovládaných ruskou armádou nemôžu uznať.

Referendá sa majú od piatka (23. 9.) uskutočniť v samozvaných republikách, ktoré proruskí separatisti vyhlásili v Luhanskej a Doneckej oblasti, ale tiež v Ruskom okupovaných častiach ukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti.

Chcú povolať 300 000 rezervistov

V rámci čiastočnej mobilizácie povolajú 300 000 rezervistov, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. Šéf ruského ministerstva obrany podľa ruskojazyčnej stanice BBC tiež prvýkrát od marca hovoril o ruských stratách počas invázie na Ukrajine.

Šojgu pripustil, že v susednej krajine zahynulo 5 937 ruských vojakov. Ukrajinská armáda hlási oveľa väčšie straty Rusov.

Vyhlásenie mobilizácie Ruskom sme predvídali a svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú jej vojnové plány, povedal agentúre Reuters poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

Ostatné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televíznom prejave boli podľa neho len rétorické. Ich cieľom bolo preniesť vinu za vojnu na Ukrajine a zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu Ruska na Západ, uviedol Podoľak.

Rusi namiesto zničenia Ukrajiny, ktoré chceli, dostali po 210 dňoch vojny mobilizáciu, uzavretie hraníc, zablokovanie bankových účtov a tresty väzenia za dezerciu. Napísal na twitteri Podoľak.

„Všetko ide stále podľa plánu, však? Život má veľký zmysel pre humor,“ dodal s odvolaním sa na opakované tvrdenia ruských predstaviteľov, že „špeciálne operácie“ napredujú podľa plánu. A to napriek ukrajinským útokom a ruskému ústupu najprv na jar od Kyjeva a v septembri z Charkovskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet