Na hlavný obsah

Posledný fungujúci reaktor ukrajinskej jadrovej elektrárne odpojili od siete

Stalo sa tak v dôsledku požiaru.

Posledný fungujúci reaktor ukrajinskej jadrovej elektrárne odpojili od siete
Satelitná snímka Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: TASR/AP

V Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny v pondelok (5. 9.) odpojili od celoštátnej energetickej siete aj posledný fungujúci reaktor.

Stalo sa tak v dôsledku požiaru spôsobeného ostreľovaním objektu. Informoval o tom vo vyhlásení prevádzkovateľ elektrárne (spoločnosť Enerhoatom), cez aplikáciu Telegram.

„Energetický blok (reaktor) č. 6 bol odstavený a odpojený od siete“ z dôvodu požiaru, ktorý vypukol v dôsledku ostreľovania, citovala AFP z vyhlásenia.

Ukrajinské médiá pripomenuli, že šiesty reaktor bol posledným fungujúcim v ZAES. Piaty blok elektrárne odstavili už v sobotu (3. 9.), dodala agentúra DPA.

Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu v Európe, obsadili ruské ozbrojené sily v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára).

Frontová línia sa nachádza v blízkosti elektrárne a v poslednom čase sa preto opakovane stala terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň sa Kyjev a Moskva obviňujú navzájom. Ostreľovanie objektu vyvoláva u medzinárodného spoločenstva obavy z možnej jadrovej katastrofy.

Koncom minulého týždňa navštívil ZAES 14-členný tím inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vedený jej šéfom Rafaelom Grossim, ktorý v piatok (2. 9.) po návrate z inšpekcie uviedol, že areál elektrárne utrpel škody v dôsledku bojov.

Spoločnosť Enerhoatom v pondelok (5. 9.) uviedla, že v ZAES zostanú nastálo dvaja experti z MAAE. Potvrdil to aj predstaviteľ Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet