Na hlavný obsah

Pre Ukrajinu sú prioritou systémy protivzdušnej obrany, odkázal Zelenskyj

Systémy už skôr prisľúbili Nemecko a Spojené štáty.

Pre Ukrajinu sú prioritou systémy protivzdušnej obrany, odkázal Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Pre Ukrajinu je prioritou, aby od svojich spojencov získala systémy protivzdušnej obrany. Vo štvrtok (15. 9.) to po stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Kyjeve povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šéfka EK, ktorá vo štvrtok Ukrajinu navštívila tretíkrát od februárového začiatku ruskej invázie, krajinu chválila za jej pokrok v úsilí o vstup do Európskej únie.

Zelenskyj povedal, jeho krajina systémy protivzdušnej obrany potrebuje na to, aby mohla chrániť svoje mestá pred ruskými útokmi. Dodal, že systémy, ktoré Ukrajine už skôr sľúbili Nemecko a Spojené štáty, ešte nedorazili.

Von der Leyenová uviedla, že „nikdy nevyrovnáme obete, aké Ukrajinci prinášajú, ale môžeme povedať, že svojich európskych priateľov budete mať po boku tak dlho, ako to bude potrebné“. Proces prístupu Ukrajiny je podľa nej na dobrej ceste.

Zelenskyj vo štvrtok Von der Leyenovú vyznamenal Radom kniežaťa Jaroslava Múdreho, čo je druhé najvyššie vyznamenanie, aké občan cudzieho štátu môže dostať za mimoriadne zásluhy o Ukrajinu.

Okrem nej toto vyznamenanie dostal napríklad poľský prezident Andrzej Duda alebo bývalý britský premiér Boris Johnson. V Česku je jeho nositeľom niekdajší minister zahraničia Karel Schwarzenberg a zosnulý prezident Václav Havel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet