Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ukrajina dobyla späť rozsiahle časti svojho územia

Kyjev chce žiadať USA o zbrane s ďalekým dostrelom.

Zelenskyj: Ukrajina dobyla späť rozsiahle časti svojho územia
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci pália z mínometu na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda od začiatku septembra dobyla späť 6 000 štvorcových kilometrov svojho územia, ktoré boli doteraz pod kontrolou ruských jednotiek. Uviedol to v pondelok (12. 9.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinci začali protiofenzívu na začiatku mesiaca. Postupovať sa im aj naďalej darí najmä na východe a na juhu krajiny, uviedol prezident. O Zelenského prejave na sociálnych sieťach informovala agentúra AFP.

Zelenskyj poďakoval trom vojenským jednotkám a ocenil ich „statočnosť“ pri operácii, ktorá by mohla Ukrajine priniesť najväčšie územné zisky od stiahnutia ruských síl z kyjevských predmestí na konci marca, píše AFP. Vyzdvihol tiež úspešnosť protivzdušnej obrany.

Rusko je najväčším zdrojom teroru na svete, zdôraznil Zelenskyj a opäť apeloval na zvýšenie medzinárodného tlaku na Moskvu. Rusko podľa Zelenského terorizuje Ukrajinu hrozbou radiácie v elektrárni v Záporoží, cieleným odpojením Ukrajincov od elektriny aj snahou ich vyhladiť.

Žiadosť o zbrane

Ukrajina tiež plánuje požiadať Spojené štáty o ďalšie významné dodávky zbraní, vrátane raketometov s dostrelom asi 300 kilometrov. Uviedol to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zoznam požadovaných zbraní, ktorý podľa neho dostali niektorí americkí zákonodarcovia.

Kyjev uvádza, že potrebuje ďalšie zbrane, aby mohol pokračovať s protiofenzívou, ktorú aktuálne vedie na juhu a severovýchode Ukrajiny, až do budúceho roka.

Na zozname figurujú tiež armádne taktické raketové systémy ATACMS, ktoré majú dostrel asi 300 kilometrov. Washington, ktorý Ukrajine poskytol vojenskú pomoc vo výške presahujúcej 15 miliárd dolárov (14,8 mld. eur), však predtým odmietol tieto systémy Kyjevu dodať.

Argumentuje pritom obavami, že by ich Ukrajina mohla použiť na útoky na ruské územie, čo by mohlo vyvolať rozsiahlejší konflikt.

Na zozname požadovaných zbraní sú okrem toho tanky, drony, delostrelecké systémy, protilodné strely Harpoon a 2 000 rakiet do systému HIMARS, ktoré USA už na Ukrajinu dodávajú. Rakety pre systémy HIMARS, ktoré USA Ukrajine poskytli, majú dostrel asi 80 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet