Na hlavný obsah

Premiér Heger kritizoval Česko za zavedenie kontrol na hraniciach

Mikulec hovorí, že všetko bolo koordinované.

Premiér Heger kritizoval Česko za zavedenie kontrol na hraniciach
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Podľa opozície ide o zlyhanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). On však tvrdí, že zavedenie kontrol na hraniciach s Českou republikou a Rakúskom sa koordinovalo aj so Slovenskom. Zároveň odmieta, že by zlyhala slovenská polícia.

Stojí za ním aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Myslí si, že krok našich susedov nie je správny, pretože ide proti princípom Schengenu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

„Trošku tu zlyhala práca na strane Českej republiky. Osobne si myslím, že takto sa to nerobí. Treba to riešiť v komunikácii a nie takýmito prekvapeniami.“ Takto vníma premiér české rozhodnutie, ktoré s kontrolami na hraniciach nasleduje Rakúsko.

Mikulec hovorí, že nejde o opatrenia zamerané proti Slovensku. „Táto aktivita Českej republiky a Rakúska je koordinovaná s nami. Som v kontakte s ministrami. Nie je pravdou, že by to zaviedli len tak mirniks-dirniks,“ vysvetlil minister.

Obaja zhodne volajú po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice. „Problém s prílevom migrantov vzniká na vonkajšej hranici Schengenu. Vzniká nám taká kaskáda opatrení pod tlakom Nemecka, ktoré sa potom presúva na Česko a Rakúsko,“ povedal minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Kontroly na hraniciach s Maďarskom?

Premiér vidí riešenie v poskytnutí pomoci Maďarsku na hranici so Srbskom. To načrtol aj Mikulec. Na pondelok (3. 10.) avizoval k tejto téme stretnutie s kolegami zo susedných krajín.

„Ďalším krokom, pokiaľ by sme nenašli iné riešenie, bude zavedenie kontrol na vnútornej hranici s Maďarskom. Samozrejme, toto by bolo v spolupráci s Ozbrojenými silami SR a ďalšími ozbrojenými zložkami,“ spresnil Mikulec.

Schváliť by to musela aj vláda. Podľa Denisy Sakovej z mimoparlamentného Hlasu-SD rezort vnútra zlyhal. Problém vidí aj na hranici s Ukrajinou. „Kde jednotliví príslušníci riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach nezvládajú svoje úlohy. Nezvládajú ich aj v dôsledku toho, že sú personálne poddimenzovaní. Skutočne je to veľká hanba pre Slovensko,“ myslí si Saková.

Podľa Mikulca si úlohu na hranici s Ukrajinou plní Slovensko na 100 percent. Upokojuje, že nie je dôvod na paniku. Situáciu bude vo štvrtok (29. 9.) vysvetľovať aj pred parlamentným brannobezpečnostným výborom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál