Na hlavný obsah

Prezidentka: Slobodná spoločnosť potrebuje ústavu

Žiada sa jej zmeniť prístup ľudí k ústave.

Prezidentka: Slobodná spoločnosť potrebuje ústavu
Prezidentka Zuzana Čaputová počas príhovoru na slávnostnom zasadnutí NR SR pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR. Foto: TASR

Slobodná spoločnosť potrebuje ústavu, ktorá má obmedzovať a kontrolovať tých, ktorí vykonávajú moc v mene ľudu. Povedala to vo štvrtok (1. 9.) prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR.

Obmedzenie moci podľa nej kladie prekážku k jej zneužívaniu. Za hlavný cieľ ústavy považuje ochranu ľudských práv a slobôd jednotlivcov. „Účinne chrániť práva a slobody všetkých sa však dá iba v prostredí, kde platia pravidlá, na ktorých sme sa ako spoločnosť zhodli,“ uviedla.

„Z pohľadu úrovne politickej kultúry sme i po 30 rokoch od prijatia našej ústavy stále dosť ďaleko od toho, aby sme sa smelo mohli označiť za vyspelú demokraciu s vysokou úrovňou právneho štátu, kde sa ústava teší prirodzenému rešpektu a jej dodržiavanie sa považuje za samozrejmosť,“ myslí si prezidentka.

Poukázala tým na svoje kroky smerom k preskúmaniu ústavnosti postupov, keď sa obrátila na Ústavný súd SR. Napríklad s referendom o predčasných voľbách alebo s balíkom protiinflačných opatrení. Mnohí z opozície i koalície ju za to kritizujú.

„Je celkom nemysliteľné hľadať vinníka zodpovedného za to, že sa predišlo porušeniu ústavy využitím postupov, ktoré ona sama za týmto účelom zaviedla. Je ľahkovážne ignorovať signály na možné rozpory legislatívy s ústavou a stavať ich do protikladu so záujmom verejnosti. Tieto dva záujmy totiž nikdy nemôžu ísť proti sebe,“ mieni hlava štátu.

Prezidentka zdôraznila, že skôr ako zmeniť ústavu, sa jej žiada zmeniť prístup ľudí k nej. „Ak oslavy prijatia ústavy nemajú byť len estrádou bez hlbšieho významu, ktorá poslúži na zakrytie nedostatočného rešpektu k nej, potom nestačí ústavu jeden deň v roku oslavovať. Predovšetkým ju treba 365 dní v roku dodržiavať,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko