Na hlavný obsah

Od prijatia ústavy sa ju politici pokúšali zmeniť 174-krát

Občianske združenie upozorňuje na jej slabú ochranu.

Od prijatia ústavy sa ju politici pokúšali zmeniť 174-krát
Na snímke Ústava SR v parlamente. Foto: TASR

Presne pred 30 rokmi, 1. septembra 1992, prijali poslanci Slovenskej národnej rady Ústavu SR. Tvorila základný dokument pre fungovanie Slovenskej republiky, ktorá vznikla 1. januára 1993 po rozpade Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Od roku 1994 si jej prijatie Slováci pripomínajú aj štátnym sviatkom – Dňom Ústavy SR.

Ústava SR patrí podľa občianskeho združenia Via Iuris k najmenej chráneným dokumentom v Európe. Mnohí politici ju preto zneužívajú ako „lacný marketingový nástroj“. Od jej prijatia sa ju politici snažili zmeniť 174-krát, pričom 20-krát to dopadlo úspešne.

Z 20 zmien presadil 19 parlament a jednu Ústavný súd SR. Viac ako polovica všetkých novelizácii sa udiala za posledných 12 rokov. Za posledných 10 rokov sa politici ústavu snažili zmeniť 116-krát.

Via Iuris upozorňuje na nebezpečný trend posledných rokov. V aktuálnom volebnom období predkladajú politici, najmä tí z extrémistických strán, návrh na zmenu ústavy takmer na každom rokovaní parlamentu. Častokrát ide o nápady vyplývajúce z rôznych hoaxov a konšpirácií na sociálnych sieťach.

Ako príklad uviedla organizácia snahu extrémistov zakotviť v ústave právo na platbu v hotovosti. Inšpiroval ich k tomu hoax o snahách celkovo zrušiť hotovostné platby.

Zmena je jednoduchá

„Ústava by mala byť pevným základom pre demokratický a právny štát. Mala by zaručovať ochranu základných ľudských práv a upravovať fungovanie dôležitých inštitúcií,“ myslí si Via Iuris.

Zmeniť slovenskú ústavu je pomerne jednoduché. Na zmenu stačí 90 hlasov poslancov. Legislatívny proces pri novelizácii ústavy je takmer rovnaký ako pri obyčajných zákonoch. Aj pri zmene ústavy je prípustné skrátené legislatívne konanie. Návrhy na zmenu ústavy môžu predkladať jednotliví poslanci a pozmeňovať ich aj počas schvaľovacieho procesu.

„Bariéra spočívajúca len v počte hlasov potrebných pre zmenu ústavy sa nám zdá byť absolútne nedostatočná. Podľa nášho názoru je pri zmenách ústavy nevyhnutné zaviesť prísnejšie procesy, ktoré poskytnú dostatočné záruky pred náhlymi a nedemokratickými zmenami,“ hovorí výkonná riaditeľka združenia Katka Batková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko