Na hlavný obsah

Prezidentka vypíše referendum o predčasných voľbách s minimálne jednou otázkou

Prvú otázku nechá posúdiť na Ústavnom súde.

Prezidentka vypíše referendum o predčasných voľbách s minimálne jednou otázkou
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Chcem oznámiť, že referendum bude, referendum vypíšem,“ uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (12. 9.). Referendum sa podľa nej uskutoční minimálne s jednou otázkou. Prvú otázku nechá posúdiť na Ústavnom súde. Druhú otázku nepovažuje za problematickú.

„Referendum sa uskutoční minimálne s jednou otázkou, je len na Ústavnom súde, či sa referendum uskutoční s dvomi otázkami,“ uviedla hlava štátu.

Prvá otázka sa týka demisie vlády. Prezidentka uviedla, že podľa niektorých ústavných právnikov je v rozpore s Ústavou SR.

Dôvodov na pochybnosti o ústavnosti tejto otázky je vraj viac. Ústavný súd minulý rok povedal, že nie je možné referendom ukončiť funkčné obdobie orgánu výkonnej moci. „Toto vyjadrenie sa netýka iba parlamentu, ale orgánov výkonnej moci, teda aj vlády,“ uviedla hlava štátu.

Ak by nakoniec Ústavný súd odobril aj prvú otázku a referendum s dvoma otázkami by bolo úspešné, prezidentka upozorňuje, že to automaticky neznamená vyhlásenie predčasných volieb.

Prezidentka predpokladá, že referendum vypíše do konca roka. Spojenie referenda s komunálnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia 29. októbra nie je z časového hľadiska možné.

Hlava štátu odmietla obvinenia opozície, že sa snaží zmariť vypísanie referenda.

Kritika Hlasu-SD a Smeru-SD

Rozhodnutie prezidentky obrátiť sa na Ústavný súd, kritizujú opozičné strany Hlas-SD a Smer-SD. „Pani prezidentka pokračuje vo svojej nedobrej tradícii, kedy sa obracia na Ústavný súd s uplatnením základného demokratického práva občanov v referende, zatiaľ čo iné kľúčové národnoštátne záujmy s Ústavným súdom nerieši,“ píše v stanovisku strana Hlas-SD. Tá zároveň volá po čo najskorších predčasných voľbách.

O zmarení referenda hovorí predseda Smeru-SD Robert Fico. „Prezidentka mohla vyhlásiť referendum vedúce k predčasným voľbám 29. októbra, v deň kedy sú komunálne a regionálne voľby. Petičné otázky poznala od polovičky júna a na overenie dostatočného počtu podpisov potrebovala krátku dobu,“ uviedol v stanovisku.

Podľa neho tak neurobila úmyselne, pretože vedela, že referendum by v ten deň bolo úspešné. „Neschopná vláda by musela podať demisiu a smerovali by sme k predčasným voľbám,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko