Na hlavný obsah

Príspevok na voľnočasové aktivity sa vyplácať nebude

Štát nestihol pripraviť aplikáciu.

Krúžkovné, teda príspevok na voľnočasové aktivity, sa od januára vyplácať nebude. Štát totiž nestihol pripraviť aplikáciu, cez ktorú mali rodičia o peniaze žiadať. O sľúbené financie však neprídu.

V júni za veľkého potlesku, ako aj kritiky parlament definitívne schválil ministrovi financií rodinný balíček. Jeho súčasťou bol aj príspevok na voľnočasové aktivity pre deti vo výške 60 eur. Opatrenia v parlamente prešli za pomoci ĽSNS a spustili najväčšiu vládnu krízu.

Časť rodinného balíčka, vrátane krúžkovného, napadla prezidentka na ústavnom súde. Príspevku dal ešte pred rozhodnutím súdu stopku jeho tvorca – Igor Matovič (OĽANO).

Chýba totiž aplikácia, ktorá mala krúžkovné zaviesť. Minister financií tvrdí, že za to môže exminister školstva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Namiesto krúžkovného dostanú rodičia vyšší daňový bonus a príspevok na dieťa.

„Tých 60 eur sme zmenili na defacto hotovosť. 20 eur z toho pôjde navyše k rodinnému prídavku a 40 eur by išlo navyše do daňového bonusu na dieťa,“ vysvetlil minister financií Matovič.

Na to, aby rodičia namiesto krúžkovného dostali vyšší daňový bonus a prídavok na dieťa, musí parlament upraviť zákony v rodinnom balíku. Daňový expert upozorňuje, že táto zmena stačiť nebude.

Ministerstvo financií musí zmeniť celkovú filozofiu vyplácania daňového bonusu, pretože už teraz slabšie zarábajúce rodiny, a najmä živnostníci ten plný nový daňový bonus jednoducho nedostanú,“ povedal expert SaS na dane a odvody Jozef Mihál.

Ministerstvo financií krúžkovné do koša nezahadzuje a sľubuje, že rodičom ho začne vyplácať od septembra 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko