Na hlavný obsah

Pripravuje OĽANO nový prorodinný balík?

Rozhodovanie Ústavného súdu sa môže naťahovať.

Rozhodovanie Ústavného súdu o prorodinných opatreniach sa môže naťahovať. Hnutie OĽANO preto pripravuje záložné riešenie, aby rodiny sľubované peniaze dostali. Objavujú sa aj názory, že ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO) tento postup vyhovuje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prezidentka napadla na Ústavnom súde len tie časti prorodinného balíčka, ktoré majú nadobudnúť účinnosť od prvého januára. Je presvedčená, že v prípade tzv. krúžkovného nebol dôvod na skrátené legislatívne konanie.

Rovnako podľa nej zákon porušuje pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa.

„Okrem tých procesných dôvodov uvádza v podaní aj hmotnoprávne dôvody a takisto žiada Ústavný súd, aby pozastavil účinnosť toho zákona v prípade, ak by nerozhodol pred prvým januárom budúceho roka,“ doplnil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Ústavný súd pri takomto type konania nemá stanovenú lehotu, dokedy musí rozhodnúť. Ústavní sudcovia však musia nájsť konsenzus. Ústavný právnik upozorňuje, že to môže trvať aj niekoľko rokov.

Nová verzia zákona by zvrátila prípadnú stopku

„Máme už skúsenosti, že v týchto konaniach Ústavný súd niekedy rozhodoval aj niekoľko rokov. Najdlhšie konanie, ktoré si pamätám trvalo aj šesť rokov. Je to na Ústavnom súde a na tom, ako si stanoví priority,“ hovorí Vincent Bujňák, ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Podobný typ podania riešil Ústavný súd naposledy pred dvoma rokmi, keď sa naň prezidentka obrátila pre 13. dôchodky. Predošlá vláda Smeru ich schválila v zrýchlenom režime tesne pred voľbami a podľa hlavy štátu nebol na skrátené konanie dôvod.

„Ústavný súd prijal ten návrh na ďalšie konanie, ale neskôr sa stalo, že parlament ten zákon o 13. dôchodkoch zmenil. Potom došlo k zastaveniu konania, čiže nedostali sme odpoveď,“ uviedol Bujňák.

Práve nová verzia zákona by zvrátila prípadnú stopku na vyplácanie tzv. krúžkovného. Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že OĽANO chce svoj sľub – vyplatiť rodinám 200 eur – dodržať.

„Chcem však ubezpečiť občanov Slovenska, že pomoc rodiny dostanú aj v prípade, keby Ústavný súd výhradám pani prezidentky vyhovel. V takom prípade nájdeme iný legitímny spôsob,“ vyhlásil Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko