Na hlavný obsah

Profesor, ekonóm, bankár a premiér. Taliansky „Super Mario“ sa doma teší vysokej popularite

Mario Draghi sa dožíva 75 rokov.

Profesor, ekonóm, bankár a premiér. Taliansky „Super Mario“ sa doma teší vysokej popularite
Bývalý taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Skúsený ekonóm a bankár, ktorý pôsobil ako guvernér Talianskej národnej banky a neskôr aj Európskej centrálnej banky (ECB). Bývalý taliansky premiér Mario Draghi, ktorý v krátkom slede dvakrát odstúpil z funkcie pre bojkot koaličných partnerov pri vyslovovaní dôvery v parlamente, oslavuje 75. narodeniny.

Draghi si drží medzi Talianmi relatívne vysokú popularitu. Talianski voliči na Draghiho vláde ocenili zvládnutú očkovaciu kampaň, protipandemické opatrenia a prípravu na čerpanie európskych fondov z plánu obnovy.

Zvládnutie epidémie bez plošných uzáver a príprava na čerpanie peňazí z Bruselu boli tiež hlavné ciele, ktoré si kabinet vytýčil. Negatívnejšiu mienku majú Taliani o tom, ako vláda čelí inflácii a zdražovaniu energií.

Napätie v kabinete vyvolali vnútorné spory v stranách, ktoré ho podporujú a tiež napríklad Draghiho požiadavka na výrazné posilnenie výdavkov na obranu či ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu, s čím nesúhlasilo Hnutie piatich hviezd (M5S).

Kríza vlády sa ďalej stupňovala od začiatku júla pre vládny balík opatrení na podporu domácností a firiem vo výške 23 miliárd eur. M5S s podobou návrhu nesúhlasilo, čo viedlo až k Draghiho opakovanej demisii.

V čase, keď Rusko vedie vojnu proti Ukrajine, sa Draghi podľa niektorých politikov stával čoraz dôležitejšou postavou Európy, najmä v súvislosti s blížiacim sa odchodom britského premiéra Borisa Johnsona, uviedla agentúra AP. Silvio Berlusconi, bývalý taliansky premiér, v Senáte oznámil, že pád Draghiho vlády by dokonca mohol vyvolať destabilizáciu Európy.

Záchranca eurozóny

V pozícii prezidenta ECB, kam ho zvolili v novembri 2011 za nástupcu Jeana-Clauda Tricheta, sa Draghimu pripisuje značný podiel na záchrane eurozóny v roku 2012 počas dlhovej krízy. S prezývkou „Super Mario“ sa tento bankár v Európe preslávil výrokom, že je pripravený zachrániť euro „za každú cenu“.

Čo sa nakoniec v eurozóne, otriasanej dlhovou krízou ohrozujúcou samotnú existenciu menového bloku, podarilo. „Nikdy to nevzdávaj,“ povedal Draghi krátko predtým, ako v októbri 2019 odovzdal svoj mandát Christine Lagardeovej.

Pred angažmánom na čele ECB bol Draghi od roku 2006 guvernérom Talianskej národnej banky, kde pôsobil aj počas svetovej finančnej krízy v roku 2008.

Potom ho vybrali do čela novej nadnárodnej organizácie kontrolujúcej finančné inštitúcie pod názvom Výbor pre finančnú stabilitu (Financial Stability Board) v rámci skupiny G20. V tejto funkcii zotrval od apríla 2009 až do svojho vymenovania za šéfa ECB.

Začínal ako profesor ekonómie

Draghi sa narodil 3. septembra 1947 v Ríme. Už jeho otec pracoval pre Taliansku národnú banku. Stredné vzdelanie absolvoval na jezuitskej škole, potom vyštudoval ekonómiu na univerzite La Sapienza, štúdium ukončil doktorátom na Massachusettskom technologickom inštitúte v USA v roku 1976.

Po štúdiách pôsobil ako profesor ekonómie na viacerých talianskych univerzitách, kým začal zastupovať svoju krajinu vo Svetovej banke v rokoch 1984 až 1990. Potom sa stal generálnym riaditeľom na talianskom ministerstve štátnej pokladnice a rozpočtu, kde zotrval desať rokov počas deviatich rôznych vlád.

Zohral kľúčovú úlohu ako predseda národného výboru pre privatizáciu pri znižovaní talianskeho verejného dlhu a ročných rozpočtových deficitov, pri stabilizácii úrokových sadzieb.

Jeho reformy tradične laxných talianskych ekonomických inštitúcií mu vyniesli spomínanú prezývku „Super Mario“, podľa hrdinu z hry Nintendo. Čoskoro upútal medzinárodnú pozornosť.

V roku 2002 odišiel do vedenia banky Goldman Sachs. Ako už uznávaného bankára ho na konci roka 2005 vybrali, aby na čele Talianskej národnej banky nahradil Antonia Fazia

Ten rezignoval na funkciu pre obvinenie, že v súboji o dve domáce banky sa postavil na stranu domácich firiem, aby sa banky nedostali do zahraničných rúk. V roku 2011 Fazia odsúdili na štyri roky väzenia.

Draghi má povesť seriózneho a veľmi cieľavedomého odborníka. V roku 2014 ho časopis Forbes označil za ôsmeho najmocnejšieho muža sveta. A držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Paul Krugman ho v máji 2019 nazval „najväčším centrálnym bankárom modernej doby“.

Draghi je ženatý, s manželkou Serenou majú dve deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet