Na hlavný obsah

Putin ocenil postoj Číny k Ukrajine, ako aj pozitívny vývoj vzťahov Ruska a Iránu

Udiala sa to na regionálnom samite.

Putin ocenil postoj Číny k Ukrajine, ako aj pozitívny vývoj vzťahov Ruska a Iránu
Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a iránsky prezident Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na štvrtkovom (15. 8.) stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v uzbeckom meste Samarkand, kde sa koná regionálny samit lídrov Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO), odsúdil snahy vytvárať „unipolárny svet“ a ocenil „vyvážený“ postoj Pekingu k Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Veľmi si ceníme vyváženú pozíciu našich čínskych priateľov v spojitosti s ukrajinskou krízou,“ povedal šéf Kremľa. A to ohľadom prebiehajúcej invázie Moskvy na Ukrajinu. Dodal, že Rusko „rozumie obavám“ Pekingu, pričom nespresnil, aké obavy má na mysli.

„Úsilie vytvoriť unipolárny svet nabralo v nedávnej dobe absolútne škaredú formu. Je úplne neprijateľné,“ povedal Putin podľa AFP v jasnej narážke na Spojené štáty. Zdôraznil, že Rusko sa hlási k politike jednej Číny. „Odsudzujeme provokácie USA a ich satelitov v Taiwanskom prielive,“ povedal.

Putin tiež vyzval na „globálne posilnenie SCO“. Dodal, že si je istý tým, že jeho štvrtkové stretnutie so Si Ťin-pchingom povedie k „posilneniu rusko-čínskeho partnerstva“.

Si Ťin-pching šéfovi Kremľa povedal, že Čína je ochotná s Moskvou spolupracovať na prevzatí role „veľmocí“. A to cieľom priniesť „stabilitu a pozitívnu energiu do sveta, ktorý sa zmieta v spoločenskom chaose“.

Dodal, že veľmi rád využije príležitosť počas konania samitu SCO na vzájomnú „výmenu názorov na medzinárodné a regionálne otázky, ktoré predstavujú ich spoločné záujmy“.

Putin ocenil pozitívny vývoj vzťahov Ruska a Iránu

Putin na štvrtkovom stretnutí s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na samite v Uzbekistane ocenil pozitívny vývoj vzťahov oboch krajín. Informuje o tom agentúra AFP.

„Na bilaterálnej úrovni sa spolupráca (s Iránom) vyvíja pozitívne,“ vyhlásil Putin. AFP v tejto súvislosti konštatuje, že Moskva sa usiluje toto podujatie využiť na to, aby ukázala, že napriek ofenzíve na Ukrajine nie je medzinárodne izolovaná.

Raísí zdôraznil, že Irán je seriózne odhodlaný rozvíjať bilaterálne strategické vzťahy s Ruskom. A to v oblasti politiky, ekonomiky, obchodu a vzdušného priestoru. Raísí na margo amerických sankcií voči Rusku a Iránu poznamenal, že to len posilní vzťah oboch krajín.

Dodal, že Američania si mylne myslia, že nejakú krajinu dokážu zastaviť tým, že na ňu uvalia sankcie.

„Robíme všetko pre to, aby sa Irán stal riadnym členom SCO,“ uviedol Putin. Irán je momentálne jedným zo štyroch pozorovateľských krajín SCO. O plné členstvo v SCO, kam patria Čína, Rusko, India, Pakistan a štyri postsovietske stredoázijské štáty, požiadal Teherán v roku 2008.

Jeho žiadosť však zabrzdili sankcie, ktoré OSN a USA zaviedli v súvislosti s iránskym jadrovým programom.

AFP vysvetľuje, že viacerí členovia SCO nechceli medzi seba prijať krajinu, ktorá čelí medzinárodným sankciám. Táto situácia však v súčasnosti platí aj pre Rusko, ktoré vedie ofenzívu proti Ukrajine, dodáva AFP.

Putin okrem toho povedal, že rusko-iránska dohoda o strategických vzťahoch je takmer dokončená. Moskva vyšle budúci týždeň do Iránu obchodnú delegáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet