Na hlavný obsah

Rusko: Miestni politici spísali petíciu za odstúpenie Putina

Riskujú väzenské tresty.

Rusko: Miestni politici spísali petíciu za odstúpenie Putina
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

V Rusku sa od začiatku týždňa šíri petícia vyzývajúca ruského prezidenta Vladimira Putina na odstúpenie. Petíciu zatiaľ podpísali desiatky miestnych politikov, ktorí tak riskujú väzenské tresty.

Informovala o tom v stredu (14. 9.) spravodajská stanica France 24, ktorá spravila rozhovor s jednou z hlavných predkladateliek petície, poslankyňou mestského zastupiteľstva v Petrohrade Xeniou Torstremovou.

Petícia, ktorú pôvodne podpísalo 19 miestnych ruských volených predstaviteľov a ktorú zverejnili v pondelok (12. 9.), obsahuje stručný text odsudzujúci Putinovu inváziu na Ukrajinu a požaduje jeho odstúpenie.

„My, mestskí poslanci Ruska, sme presvedčení, že kroky prezidenta Vladimira Putina škodia budúcnosti (našej) krajiny a jej občanov. Žiadame odstúpenie Vladimira Putina z funkcie prezidenta Ruskej federácie,“ uvádza sa v petícii, ktorá sa vo veľkom šíri na sociálnych sieťach a prevzali ju i viaceré médiá.

Ide o pozoruhodný prejav opozície v krajine, kde tvrdé zásahy Kremľa proti disentu vedú k tomu, že Putin je len zriedkakedy verejne očierňovaný, všíma si France 24.

Napriek riziku súvisiacemu s vyjadrením sa k situácii pribudlo pod petíciu od jej zverejnenia ďalších 84 podpisov. „Odstúpenie by pre Putina znamenalo pokojný odchod od moci,“ tvrdí Torstremová.

Ešte pred spustením petície zašlo niekoľko volených predstaviteľov z jedného z okrskov Petrohradu – Putinovho rodného mesta – ešte ďalej. Siedmeho septembra poslali Štátnej dume list, v ktorom žiadajú, aby prezidenta nielen odvolali z funkcie, ale aj súdili za „vlastizradu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet