Na hlavný obsah

Putin podpíše v piatok dekrét o anexii štyroch ukrajinských oblastí

Informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin.Foto: TASR/AP

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov vo štvrtok (29. 9.) potvrdil, že pri piatkovej (30. 9.) ceremónii v Kremli sa k Rusku pripoja štyri ukrajinské oblasti, kde sa v uplynulých dňoch konalo hlasovanie o ich pripojení k Rusku.

Kyjev a Západ tieto referendá neuznávajú a nemienia uznať ani anexiu okupovaných ukrajinských území. Podľa agentúry Reuters sa Putin chytá oficiálne anektovať približne 15 % celkovej rozlohy Ukrajiny.

„Všetky štyri územia, kde sa konalo referendum a kde podali ruskej strane príslušnú žiadosť,“ odpovedal Peskov podľa agentúry TASS. Ide o medzinárodne neuznávanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku a tiež o Chersonskú a Záporožskú oblasť.

Ceremónia v Kremli sa uskutoční o 15.00 h moskovského času (14.00 h SELČ), spresnil Peskov podľa agentúry Reuters. Na tento termín dostali pozvánku do Kremľa tiež ruskí poslanci. Podľa denníka Kommersant vystúpi hlava štátu pred oboma komorami parlamentu a slávnostne podpíše dohody o pripojení štyroch oblastí k Rusku.

Rusko už na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie separatistov v Donbase na východe Ukrajiny, kde vznikli DNR a LNR. Tie Moskva oficiálne uznala až tento rok vo februári v predvečer začatia ruskej invázie na Ukrajinu.

V Moskve sa teraz nachádzajú lídri DNR a LNR a okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti, aby podľa vlastného vyjadrenia dokončili pripojenie týchto Moskvou okupovaných či ovládaných území k Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet