Na hlavný obsah

Remišová: Od rokovacieho stola neodídem skôr, ako tam budú riešenia

Stranu SaS stále berie ako spojencov.

Remišová: Od rokovacieho stola neodídem skôr, ako tam budú riešenia
Na snímke zľava Peter Pellegrini (Hlas-SD) a sprava Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: RTVS

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová povedala, že menšinová vláda sa bude v prvom rade spoliehať na stranu SaS. „Stále beriem stranu SaS za spojencov, nie za nepriateľov.“ Pri presadzovaní našich návrhov sa nemienime opierať o hlasy ĽSNS, uviedla.

„Menšinová vláda nie je nič neobvykle na Slovensku. Ja to beriem ako príležitosť, aby návrhy, ktoré sa predložia do parlamentu, našli širší politický konsenzus,“ vyjadrila sa Remišová.

Predseda Hlasu Peter Pellegrini sa nechal počuť, že si váži odborníkov, ktorí sa ohlásili ako kandidáti na ministrov. „Je to odvaha a za to si ich vážim, že do toho idú,“ povedal.

Môže byť však každý odborník, aký chce, ak mu Igor Matovič nedá peniaze, tak nič neurobí, vyhlásil Pellegrini.

Strany by tiež podľa neho mal jasne povedať, kto je koho nominant. „Treba na rovinu povedať, že týchto dvoch kryje OĽANO a týchto Sme rodina.“ To, že sa za odborníkov postavil Eduard Heger, podľa Pellegriniho nestačí, keďže ide práve o Hegera.

„Nechám na pána premiéra, aby predstavil mená (ministrov.) Myslím si, že všetci traja sú nespochybniteľne rešpektovaní odborníci a zhodli sa na nich všetky tri koaličné strany. Očakávam, že v pondelok (12. 9.) ich prezidentka vymenuje,“ vyjadrila sa Remišová.

Zima bude ťažká, tvrdí Remišová

Nebudeme si klamať, zima bude ťažká. Spravíme všetko pre to, aby sa kompenzácie pre ľudí, k ľuďom aj dostali a aby sme túto zimu zvládli. Či už to bude kombinácia opatrení alebo to budú energetické šeky, to už nechám na nového ministra hospodárstva,“ avizovala Remišová na tému zvyšujúcich sa cien energií.

Hovorí, že zásobníky sú naplnené v zásade na najvyššiu možnú mieru, Slovensko je na tom lepšie ako okolité krajiny Európskej únie. Zima bude síce ťažká, ale riešenie sa určite nájde, aby sa ľuďom pomohlo.

„Nikdy sa nedá celý zásobník vyčerpať, už len z fyzikálnych vlastností. Ak Rusko zastaví prítok plynu, tak my žiadnu zimu v pokoji neprežijeme len so zásobníkmi, ktoré máme. Bude sa musieť vypínať, regulovať a znižovať spotreba,“ oponoval Pellegrini.

K nárastu cien sa Remišová vyjadrila, že nejaký nárast pravdepodobne bude, ale pri elektrine pre domácnosti budú robiť všetko preto, aby bola na takej úrovni ako je tento rok. Bude sa to kompenzovať alebo zastropovať.

„Od rokovacieho stola neodídem skôr, ako riešenia na tom stole budú, pretože mi na tom skutočne záleží. Budeme presadzovať energetické šeky, kompenzácie pre domácnosti a firmy,“ dodáva Remišová.

Skrátenie volebného obdobia

Pellegrini naďalej podporuje dohodu na zmene Ústavy SR, aby sa mohlo skrátiť volebné obdobie. Následne by sa podľa neho všetci mali dohodnúť na termíne predčasných volieb.

Poslanci Za ľudí neplánujú podľa Remišovej zahlasovať za návrh, ktorý by skrátenie volebného obdobia umožnil. Obáva sa, že po každých voľbách by opozícia tlačila na referendum.

Strana Za ľudí je za energetické šeky pre domácnosti a podporu zraniteľných domácností. Na kompenzáciách podľa nej nie je v koalícii žiadny rozpor. Ubezpečila, že na riešeniach v súvislosti s energetickou krízou sa pracuje tak, aby domácnosti budúci rok netrpeli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko