Na hlavný obsah

Heger: Prezidentke som odovzdal mená troch kandidátov

Ministerstvo školstva chce zatiaľ riadiť on sám.

Heger: Prezidentke som odovzdal mená troch kandidátov
Na snímke Eduard Heger (OĽANO) v Sobotných dialógoch. Foto: RTVS

Eduar Heger (OĽANO) sa v pozícii predsedu menšinovej vlády cíti úplne rovnako. „Urobil som maximum pre udržanie SaS vo vláde. Do posledných minút prebiehali intenzívne rozhovory, ale situácia sa vyvŕbila, ako sa vyvŕbila,“ uviedol premiér v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

O odchode poradcu Ivana Štulajtera sa premiér vyjadrovať nechcel, to, čo sa udeje za zatvorenými dverami, má ostať tam. Sám nebude vyťahovať niečo, čo sa tam stalo. Neodpovedal ani na otázku, či plánoval podať pohroziť demisiou.

Ultimátum strany SaS považuje z ich strany za veľkú chybu, a keby si ho nedali, nebola by vôbec táto situácia. Myslí si, že sa to nemalo udiať. Spochybnil oficiálne dôvody, ktoré Sulík predkladal verejnosti.

Ministerské stoličky

„Prezidentka dostane mená ako prvá, keď sa s ňou dohodnem, potom ich oznámim verejnosti. Odovzdal som jej tri mená, pri rezorte školstva, som ju požiadal, aby poverila mňa, kým sa nevyberie meno, s ktorými budeme všetci spokojní,“ priznáva Heger.

Mená kandidátov, ktorí majú nahradiť vo vláde ministrov za SaS, neoznámil. Budú to odborníci, všetky štyri posty sa obsadia profesionálmi. Pointou je, že človek musí vedieť riadiť daný rezort. To, či je človek politik alebo nie, je druhoradé, avizuje.

„Predpokladám, že prezidentka vymenuje troch ministrov a poverí mňa. Akonáhle budem mať pre ňu štvrté meno, verím, že to bude čo najskôr, odovzdám jej ho a vymenuje sa aj tento post,“ hovorí.

Prioritou sú zákony o pomoci ľuďom

Neoprie sa o hlasy o fašistov a extrémistov pri prijímaní dôležitých rozhodnutí. Priznáva, že sú menšinová vláda, nemajú 76 a viac poslancov v parlamente, túto situáciu Slovensko viackrát zažilo. Mrzí ho, že strana SaS odišla z koalície.

Najväčšou prioritou budú zákony, ktoré sa tykajú pomoci ľuďom. Verí, že sa odložia politické trička, ako sa aj odložili pri pandémii, a bude tam veľká podpora.

Koaličná zmluva hovorí, že nebráni prijať návrh zákona z opozície, je to na základe rokovania a dohody. Už sa tak aj udialo. Politikárčenie by bolo na škodu veci, treba zachovať súdnosť a pozerať sa na všetko pragmaticky, nechal sa počuť premiér.

Najväčšou prioritou je zvládnuť energetickú krízu

Slovensko má výhodu oproti iným krajinám, že má zastropované ceny elektriny, hovorí Eduard Heger. 

„Do konca roka nemá elektrina pre domácnosti pre čo stúpnuť, pokiaľ nemajú vyššiu spotrebu,“ dodal premiér. Úroveň cien na budúci rok bude podľa Hegera známa za niekoľko týždňov, keď by sa mali byť stabilizovať ceny na trhoch.

Slovenské domácnosti podľa Hegera nepotrebujú „energetické šeky“, pokiaľ majú zastropované ceny elektriny i plynu. Týmto opatrením ušetrili domácnostiam 3 miliardy eur, tvrdí Heger.

V decembri sa nastaví cena na celý ďalší rok a presne toľko sa aj bude platiť, Slovensko má zastropovanú cenu.

Hrozba, že by slovenským firmám skokovo vzrástla cena elektriny, sa podľa premiéra nenapĺňa. Väčšina firiem má dohodnuté fixné ceny do konca roka, tvrdí Eduard Heger. Dovtedy by mali byť podľa neho k dispozícii riešenia, buď na národnej alebo európskej úrovni.

Výpadky v dodávkach ruského plynu do Európy sa podľa neho darí kompenzovať dovozom z iných regiónov. „Do konca vykurovacej sezóny vydržíme, ale malo by to byť aj ďalej. Myslím si, že to zvládneme,“ dodal Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko