Na hlavný obsah

Remišová: Slovensko musí zaplatiť 48 miliónov eur za „spackané“ eurofondové projekty minulej vlády

Raši zodpovednosť odmieta.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a nazaradený poslanec Richard Raši (Hlas-SD).
Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a nazaradený poslanec Richard Raši (Hlas-SD).Foto: TASR/koláž RTVS

Slovensko musí zo štátneho rozpočtu zaplatiť 48 miliónov eur za dva „spackané“ eurofondové IT projekty. Vyhlásila to v utorok (13. 9.) ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa jej slov za to môže Richard Raši, ktorý bol v tom čase podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu, a Peter Pellegrini ako vtedajší premiér.

Remišová priblížila, že jedným je projekt národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe. Druhým je vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému Finančnej správy (FS) SR.

„Pri týchto dvoch projektoch Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR našiel také pochybenia a nezrovnalosti vo verejnom obstarávaní, že na základe zistení orgánov auditu ministerstva financií riadiaci orgán udelil v oboch prípadoch korekciu spolu dokopy vo výške 48 miliónov eur,“ skonštatovala Remišová s tým, že prípadom sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní.

Zároveň podotkla, že v čase nástupu súčasnej vlády malo Slovensko vyčerpanú necelú tretinu eurofondov z 15-miliardového balíka. „Pokiaľ ide o čerpanie eurofondov, za dva roky sme vyčerpali viac ako Smer-SD za šesť,“ dodala.

Raši obviňuje Remišovú

V reakcii na Remišovej tvrdenia sa Raši ohradil a uviedol, že svojím konaním práve ona sama pripraví Slovensko o spomínanú sumu. Poukázal na to, že korekciu neudelila Európska komisia, ale orgán auditu rezortu financií, ktorý vedie Igor Matovič (OĽANO).

„Pani Remišová sa ani nepokúsila zabojovať o to, aby tento projekt, ktorý mimochodom, pani Remišová najprv zbrzdila a teraz narýchlo dokončuje, preplatí z eurofondov. Tým, že projekt Remišová dokončuje, uznala jeho opodstatnenosť,“ mieni poslanec.

Raši tvrdí, že ministerka Remišová nemala nikdy spravovať eurofondy, lebo ich vedome nevyužíva a nevie projekty implementovať.

„Keby pani Remišová aspoň trochu rozumela eurofondom a neškodila Slovensku, vedela by, že tieto peniaze nevraciame do Bruselu, ale idú späť do rozpočtu operačného programu. Môžu sa teda využiť na iné projekty. Remišová ich však radšej vráti, lebo nové projekty nevie implementovať,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika