Na hlavný obsah

Rodičia Madeleine McCannovej prehrali spor na Európskom súde pre ľudské práva

Sťažovali sa na rozhodnutie súdu, ktorý im zamietol odškodné.

Rodičia Madeleine McCannovej prehrali spor na Európskom súde pre ľudské práva
Kate McCannová, matka zmiznutého britského dievčatka Madeleine McCannovej, drží fotografie svojej dcéry. Foto: TASR/AP

Rodičia Madeleine Mccannovej, ktorá ako trojročná zmizla v roku 2007 na spoločnej dovolenke v Portugalsku, prehrali spor na Európskom súde pre ľudské práva. Sťažovali sa na rozhodnutie portugalského najvyššieho súdu, ktorý im zamietol odškodné za ohováranie kvôli výrokom portugalského vyšetrovateľa Goncala Amarala.

Ten tvrdil, že ich dcéra zomrela nešťastnou náhodou, rodičia to utajili a tvrdili, že ju uniesli. Informoval o tom v utorok (20. 9.) denník The Guardian.

Vyšetrovateľa Amarala, ktorý v roku 2007 pátranie po Madeleine viedol, zažalovali Kate a Gerry McCannovi v Portugalsku za výroky publikované v knihe z roku 2008 Maddie – Pravda o lži, v dokumente a v rozhovore pre médiá.

Lisabonský súd v roku 2015 nariadil Amaralovi zaplatiť rodičom pol milióna eur ako odškodné, odvolací súd a následne aj ten najvyšší verdikt zrušili.

Účasť na zmiznutí svojej dcéry odmietajú

Rodičia sa potom obrátili na súd v Štrasburgu s tým, že porušili ich práva, okrem iného na spravodlivý proces a rešpektovanie súkromia a rodinného života. Uviedli tiež, že Amaralove výroky poškodili ich povesť a právo prezumpcie neviny. Obaja odmietajú, že by sa podieľali na zmiznutí svojej dcéry.

Európsky súd okrem iného uviedol, že McCannovi sa stali verejne známymi osobami už pred vydaním Amaralovej knihy. Ich povesť mohla utrpieť aj tým, že ich v roku 2007 vyšetrovali ako podozrivých. Proti verdiktu štrasburského súdu sa môžu v trojmesačnej lehote odvolať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet