Na hlavný obsah

Rusi ostreľovali ďalšiu jadrovú elektráreň na Ukrajine

Rakety poškodili budovy, reaktory však nie.

Rusi ostreľovali ďalšiu jadrovú elektráreň na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Ruské okupačné sily ostreľovali Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedla v pondelok (19. 9.) energetická spoločnosť Enerhoatom. Reaktory sa podľa nej nepoškodili a pracujú normálne.

Podľa ukrajinského generálneho štábu sa ruská armáda teraz snaží predovšetkým obsadiť celú Doneckú oblasť, organizovať obranu a držať dobyté územia. Ruské okupačné sily v noci ostreľovali okrem iného aj mesto Záporožie. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) píše, že Rusko sa čoraz viac spolieha na nepravidelné dobrovoľnícke sily.

Podľa spoločnosti Enerhoatom rakety dopadli zhruba 300 metrov od reaktorov Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne a poškodili jej budovy. Útok poničil tiež neďalekú hydroelektráreň a elektrické vedenie.

V noci na pondelok ruské okupačné sily tiež vykonali raketový útok na Záporožie, oznámil náčelník oblastnej vojenskej správy Oleksandr Staruch. Podľa neho Rusi vypálili najmenej osem striel. Starosta mesta Anatolij Kurtjev spresnil, že podľa predbežných informácií zasiahli dva objekty mestskej infraštruktúry. Informácie o prípadných obetiach sa zisťujú.

Guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v sobotu (17. 9.) uviedol, že v okupovanom meste Svatove zabili okolo 200 ruských okupantov, keď explózia otriasla miestnou budovou bývalej autobusovej stanice, ktorá teraz slúžila ako hotel.

Ostreľovanie civilistov

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny potvrdil, že ruské sily pokračujú v ostreľovaní domov civilistov a objektov civilnej infraštruktúry. Rusko podľa neho naďalej sústreďuje svoje úsilie na pokusy plne obsadiť Doneckú oblasť, organizovať obranu a držať dobyté územia, ako aj narušiť akcie ukrajinských obranných síl v niektorých oblastiach.

Počas nedele (18. 9.) tak údajne ruské sily ostreľovaním poničili infraštruktúru viac ako 30 sídiel, vrátane juhoukrajinských miest Mykolajiv či Záporožie. Počas uplynulého dňa ukrajinské jednotky podľa týchto informácií odrazili útoky ruských okupačných síl v oblastiach miest Mykolajivka, Vesela Dolyna a Bachmut v Doneckej oblasti.

Britské ministerstvo obrany v rannej správe o aktuálnej situácii na bojisku uviedlo, že Rusko s vysokou pravdepodobnosťou počas uplynulých desiatich dní prišlo na Ukrajine o najmenej štyri bojové lietadlá. Od začiatku invázie potom zhruba o 55.

Podľa britského ministerstva je dosť možné, že ide o dôsledok ochoty ruského letectva podstupovať väčšie riziko pri poskytovaní vzdušnej podpory pozemných síl.

Americký inštitút ISW napísal, že Rusko sa čoraz viac spolieha na nepravidelné dobrovoľnícke sily, namiesto na pravidelné vojenské jednotky.

Ďalej ústav konštatuje, že ukrajinské sily naďalej upevňujú svoje pozície pri rieke Oskil v Charkovskej oblasti. Ruské sily pravdepodobne ustupujú na ľahšie brániteľné pozície v južnej Chersonskej oblasti, aby sa vyhli kolapsu, ktorý zažili v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet