Na hlavný obsah

Záporožskú elektráreň opäť pripojili k ukrajinskej sieti

Tvrdí to Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

Záporožskú elektráreň opäť pripojili k ukrajinskej sieti
Satelitná snímka Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň (JE), okupovanú ruskými silami, opäť pripojili na ukrajinskú rozvodnú sieť. S odvolaním sa na svojich zamestnancov v elektrárni o tom v sobotu (17. 9.) informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Technici opravili jedno zo štyroch vedení, a zariadenie tak po dvoch týždňoch opäť zásobuje elektrina z ukrajinskej siete. Elektráreň potrebuje energiu na chladenie reaktorov a udržanie chodu.

Technici v piatok (16. 9.) popoludní obnovili hlavné 750-kilovoltové vedenie. Ďalšie tri záložné vedenia, ktoré sa poškodili počas bojov, zostávajú naďalej mimo prevádzky, uviedla MAAE.

Najväčšia jadrová elektráreň v Európe prestala dodávať elektrinu domácnostiam a firmám 5. septembra. Posledný funkčný reaktor z celkovo šiestich zamestnancov vypli 11. septembra.

Po odpojení od elektrickej siete elektráreň najprv zabezpečovala chladenie a prevádzku vďaka elektrine vyrábanej priamo v JE. Potom bola odkázaná na záložné vedenie, ktoré ju prepájalo so sieťou cez rozvodňu neďalekej tepelnej elektrárne.

Situácia v Záporožskej JE sa počas uplynulého týždňa síce zlepšila, ale zariadenie je stále uprostred vojnovej zóny, uviedol šéf MAAE Rafael Grossi. Bezpečné napájanie z rozvodnej siete mimo lokality a záložné systémy napájania predstavujú nevyhnutnosť pre zabezpečenie jadrovej bezpečnosti a prevenciu jadrovej havárie, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet