Na hlavný obsah

Ruské referendá sú len diktátom, tvrdí šéfka nemeckej diplomacie

Hlasovania podľa nej nemôžu zaručiť mier.

Ruské referendá sú len diktátom, tvrdí šéfka nemeckej diplomacie
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena. Baerbocková. Foto: TASR/AP

Hlasovania na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré Moskva označuje za referendá o pripojení regiónov k Rusku, nie sú ničím iným ako diktátom. Nikdy nemôžu fungovať ako záruka bezpečného a mierového života tamojších obyvateľov. Dnes to na Berlínskom mierovom dialógu vyhlásila šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

Bezpečnosť obyvateľov podľa nemeckej ministerky zahraničia závisí od ich ochrany a predovšetkým od toho, že môžu žiť v mieri. Nemecká vláda hlasovanie v okupovaných oblastiach nepovažuje za výraz vôle tamojších obyvateľov. 

Mier nesmie niekto vynucovať zbraňami, pretože by nefungoval. Ruské referendá nie sú ničím iným ako opakom slobodných volieb,“ dodala Baerbocková.

Moskvou narýchlo zorganizované hlasovania na okupovaných územiach považuje Baerbocková za príklad vynucovania mieru zbraňami. Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu (28. 9.) ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Berlín výsledky nikdy neprijme.

Okupačné úrady tvrdia, že ľudia súhlasili s pripojením k Rusku a že výsledky sa v jednotlivých regiónoch pohybujú od 87 % do viac ako 99 % pre spojenie s Ruskom. Kyjev a Západ hlasovanie označujú za neplatné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet