Na hlavný obsah

Rusko opäť ostreľovalo Charkov

Ukrajina hlási oslobodenie 8 500 štvorcových kilometrov.

Rusko opäť ostreľovalo Charkov
Na ilustračnej snímke vojaci. Foto: Twitter/ Reuters

Rusko v noci na štvrtok (15. 9.) raketami ostreľovalo Charkov na severovýchode Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady. Ukrajinské sily v oblasti minulý týždeň začali protiútok a podľa ukrajinského ministerstva obrany odvtedy oslobodili 8 500 štvorcových kilometrov územia a 388 obcí.

Ruskí vojaci v Charkove podľa starostu Ihora Terechova zasiahli Kyjevskú štvrť, ktorá leží na východ od centra. Rakety na mesto dopadli krátko po polnoci, podľa Terechova nehlásili žiadnych mŕtvych, zranených ani škody.

„Rusi zaútočili na Charkov. Sme v krytoch. Všetky služby fungujú,“ napísala podľa ruskojazyčného serveru BBC na sociálne siete Natalja Popovová, poradkyňa charkovskej oblastnej rady.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v stredu (14. 9.) večer informovala, že ukrajinské sily v Charkovskej oblasti od začiatku protiofenzívy oslobodili 8 500 štvorcových kilometrov svojho územia.

Separatisti zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) predtým uviedli, že ukrajinské sily frontovú líniu posunuli v niektorých miestach až na 10 kilometrov k hraniciam nimi nárokovaného územia Luhanskej oblasti, ktorá s Charkovskou susedí.

„Máme 2 500 kilometrov frontovej línie, z nich je 1 300 kilometrov aktívnych bojových operácií. Vedieme obrannú operáciu, v rámci ktorej vykonávame aj útočné kroky,“ uviedla Maljarová podľa agentúry Unian.

Ukrajina musí stále bojovať

Ukrajina podľa nej musí aj napriek „úspechu, na ktorý dlho čakala“ stále bojovať. Upozornila tiež, že oslobodené územie potrebuje ďalej zabezpečiť a stabilizovať.

Ruskí vojaci sa podľa britskej vojenskej rozviedky z väčšej časti stiahli zo západného brehu rieky Oskil, ktorá teraz čiastočne utvára frontovú líniu. „Niektoré jednotky sa stiahli relatívne usporiadane a kontrolovane, zatiaľ čo iné utekali v zjavnej panike,“ píše v pravidelnom hodnotení situácie na bojisku Londýn.

Ruskí vojaci po sebe podľa rozviedky zanechali aj hodnotné vybavenie vrátane niekoľkých kusov techniky nevyhnutných pre ruský, na delostrelectvo orientovaný, štýl vedenia vojny. Je medzi nimi najmenej jeden delostrelecký radar Zoopark-1 a najmenej jedno veliteľské vozidlo 1V14.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet