Na hlavný obsah

SaS navrhuje zrušiť koncesionárske poplatky

Nahradiť ich chcú príspevkom zo štátneho rozpočtu.

SaS navrhuje zrušiť koncesionárske poplatky
Na snímke areál RTVS v Mlynskej doline v Bratislave. Foto: SITA

Strana SaS navrhuje zrušiť koncesionárske poplatky a nahradiť ich príspevkom zo štátneho rozpočtu v zákonom stanovenej výške. Zmeny by chcela presadiť cez novelu zákona o dani z osobitnej stavby, ktorou by sa menil aj zákon o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS).

Novelu predložili poslanci za SaS Marián Viskupič a Roman Foltin. Navrhujú zrušiť úhrady za služby verejnosti „ako osobitnú finančnú záťaž občanov i podnikateľskej sféry, ktorá ide nad rámec ich daňového a odvodového zaťaženia“.

Výšku nárokovateľného príspevku navrhujú na rok 2023 na 81,6 milióna eur. Suma by sa v každom ďalšom roku upravila o priemernú mieru inflácie.

„Sumu na rok 2023 stanovili ako najvyššiu sumu dosiahnutú výberom koncesionárskych poplatkov v jednom kalendárnom roku,“ odôvodnili poslanci. Dodali, že v čase vysokej inflácie bude toto opatrenie „pomocou pre domácnosti a firmy a zároveň sa aj zníži byrokratická záťaž“.

Súčasťou návrhu novely je aj zavedenie dane z osobitnej stavby, teda plynovodu slúžiaceho na medzinárodnú prepravu plynu. Poslanci predpokladajú, že by to malo priamy pozitívny vplyv na verejné financie vo výške 120 miliónov eur ročne.

Ministerstvo kultúry na návrh reagovalo, že je pripravené rokovať o každom konštruktívnom návrhu, ktorý poskytne finančnú aj programovú nezávislosť RTVS a posilní tak jej pozíciu verejnoprávneho vysielateľa.

„Predkladaný návrh však s naším rezortom nekonzultovali. Preto sa ani nevieme vyjadriť k tomu, či spĺňa tieto atribúty, ku ktorým sa naša vláda prihlásila už v programovom vyhlásení,“ povedal vedúci oddelenia komunikácie rezortu Ladislav Bariak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko