Na hlavný obsah

Silný tajfún si na severe Filipín vyžiadal životy piatich záchranárov

Spôsobil aj povodne a výpadky prúdu.

Silný tajfún si na severe Filipín vyžiadal životy piatich záchranárov
Na snímke dosah tajfúnu na Filipínach. Foto: Twitter/Andy Vermaut

Tajfún Noru, ktorý sa v nedeľu (25. 9.) prehnal severom Filipín a v pondelok (26. 9.) oblasť opustil, po sebe zanechal päť mŕtvych záchranárov a spôsobil povodne a výpadky prúdu. Školy zostali zatvorené a v hlavnom meste Manila aj odľahlých provinciách prerušili činnosť vládnych úradov.

Tento rok zatiaľ najsilnejší tajfún, aký východoázijskú ostrovnú krajinu zasiahol, udrel v nedeľu na pobreží v meste Burdeos v provincii Quezon pred príchodom noci. Potom zoslabol a prehnal sa cez ostrov Luzon, kde tisícky ľudí premiestnili do núdzových prístreškov, niektorých nedobrovoľne, uviedli úrady.

Guvernér provincie Bulacan Daniel Fernando povedal, že sa zrejme utopilo päť záchranárov, ktorí plávali v člne zachrániť miestnych obyvateľov. Mala ich zasiahnuť rútiaca sa stena.

Guvernér ich v rozhovore s rozhlasovou stanicou označil za hrdinov, ktorí pomáhali zachraňovať životy spoluobčanov. Okrem toho sa na ostrove Polio na severovýchode provincie Quezon zranil muž, ktorý spadol zo strechy svojho domu.

Do núdzových prístreškov podľa úradov z obcí vysoko ohrozených záplavami či zosuvmi pôdy len v provincii Quezon premiestnili viac ako 17 000 ľudí.

https://twitter.com/tribunephl/status/1574275090153230337

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet