Na hlavný obsah

Škola na východe čaká na telocvičňu 60 rokov

Žiaci cvičia, kde sa dá.

Škola na východe čaká na telocvičňu 60 rokov
Škola vo Veľkom Folkmare na východe Slovenska nemá telocvičňu, odkedy sa v nej vyučuje. Foto: RTVS

Tretine základných škôl chýbajú telocvične. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ). Mnohí žiaci preto cvičia na chodbách. V takýchto podmienkach testujú aj ich pohybové zdatnosti, čo je povinné.

Základná škola vo Veľkom Folkmare na východe Slovenska nemá telocvičňu, odkedy sa v nej vyučuje, teda 60 rokov. Telesnú výchovu a všetky športové aktivity realizujú v školských chodbách.

„Vzhľadom na to, že vyučovací proces je hneď za dverami, tak musíme neustále deti upozorňovať, aby neboli také hlučné. Keďže je tu iba guma, často sa žiakom šmýka a výsledky nie sú plnohodnotné. Často sa bojíme o zdravie detí. Mohlo by dôjsť aj došlo k úrazom,“ hovorí tamojší učiteľ telocviku Ján Varga.

NKÚ zistil, že bez telocvične je asi 340 škôl z tisíc opýtaných. Najviac ich je v Prešovskom a Košickom kraji. Telocvične by mali mať všetky základné školy. Školský zákon ich ešte donedávna vyžadoval. Školy to splniť nevedeli, a tak už od septembra tohto roka zákon neplatí.

Ministerstvo školstva hovorí, že školy bez športovísk sú výsledkom dlhodobého zanedbávania. Tento stav rezort hodnotí ako vážny podnet na implementovanie nápravných opatrení. Potrebu takýchto opatrení zdôraznili v Koncepcii športu 2022-2026, ktorú schválila vláda.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Stáva sa na Slovensku národným športom, že namiesto toho, aby sme hľadali cesty, ako naplniť zákonné podmienky, ako naplniť ciele, ktoré sme si zadefinovali, tak radšej zmeníme zákon,“ skonštatoval predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Telocvične by sa v budúcnosti mohli stavať podľa NKÚ aj z príspevkov na žiakov, ktoré školám posiela štát. Málo peňazí na telocvične je jeden z dôvodov, prečo slovenskí školáci cvičia najmenej spomedzi okolitých krajín.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny