Na hlavný obsah

Školy šetria na energiách, deti sedia v triedach v mikinách či bundách

Opäť hrozí aj vyučovanie z domu.

žiak v škole
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Na krátke rukávy už môžu zabudnúť. Vonku sa ochladilo a žiakom začína byť v triedach zima. Sedia tam v mikinách či kabátoch. Školy šetria na kúrení aj osvetlení. Hrozí aj to, že sa žiaci budú opäť učiť z domu.

„Nosíme bundy do školy, lebo často je zima a hlavne ráno, keď je pocitovo možno aj tých päť – šesť stupňov Celzia,“ uviedol jeden z maturantov Gymnázia M. R. Štefánika v Košiciach. Šetrí sa aj na osvetlení. Zriadili žiacke hliadky, ktoré počas prestávok vypínajú v triedach i na chodbách svetlo, a kontrolujú, či sú zatvorené okná.

„Už teraz vieme povedať, že náklady sa v porovnaní s minulým školským rokom dvihnú o 10 000 až 15 000 eur,“ povedala koordinátorka žiackej školskej rady Ľubica Fedorová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj na 34 základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice už začalo vykurovacie obdobie. Mesto zvýšilo intenzitu odpočtov spotreby energií tak, že školy mu vždy na konci mesiaca budú hlásiť stavy na meračoch.

„Ak teploty pôjdu dole, tak odporúčame deťom, aby sa lepšie obliekli. Poprípade budú nejaké usmernenia z hora. Verím, že neostanú deti doma,“ dúfa riaditeľka ZŠ Krosnianska 4 v Košiciach Danka Daneshjoová.

„Naším hlavným cieľom je, aby sa zachovalo prezenčné vyučovanie na školách. V prípade, ak by sa situácia radikálne, dramaticky zmenila, tak sme pripravený prijať ďalšie opatrenia, napríklad skrátené vyučovanie,“ povedal hovorca Košíc Dušan Tokarčík.

Ministerstvo financií len pred týždňom uvoľnilo rozpočtovým opatrením 30 miliónov eur pre regionálne školy. Košický magistrát zatiaľ žiadne peniaze nedostal, aj keď o zvýšenie finančných prostriedkov na kompenzáciu za energie pre svoje základné školy žiadal rezort školstva už vo februári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko