Na hlavný obsah

Škótsko malo osobitné miesto v kráľovninom srdci

Do Edinburghu prišli tisíce ľudí sledovať začiatok jej poslednej cesty.

Škótsko malo osobitné miesto v kráľovninom srdci
Na snímke pohrebné vozidlo vezie rakvu s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. ulicami Edinburghu. Foto: TASR/AP

Britský kráľ Karol III. po prijatí kondolencií poslancov oboch komôr britského parlamentu v Londýne v pondelok (12. 9.) odletí do Edinburghu. Podľa tradície tam príjme kľúče od mesta z rúk tamojšieho starostu. Ak zváži, že mu môže dôverovať, kľúče mu symbolicky vráti.

Rakvu so zosnulou panovníčkou, kráľovnou Alžbetou II. smútočný sprievod previezol z paláca Holyrood v Edinburghu do Katedrály svätého Egídia. Práve tam bude zádušná omša.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Do hlavného mesta Škótska, Edinburghu, prišli tisíce ľudí sledovať začiatok poslednej cesty kráľovnej Alžbety II. Počas operácie jednorožec ju prevezú z jej hradu Balmoral do Edinburghu, kde jej rakvu vystavia v Katedrále sv. Egídia.

Pauline Lawsonová, obyvateľka Ballateru v Škótsku hovorí, že pre ľudí sú to nesmierne smutné dni od kedy sa dozvedeli o smrti kráľovnej. Podľa nej bola ľudská, lojálna a súcitná. Mala vlastnosti, ktoré od panovníka očakáva každý.

Škótsko malo osobitné miesto v kráľovninom srdci. A to je preto, že obaja jej rodičia pochádzali zo škótskej panovníckej vetvy.

„Kráľovná milovala kraj okolo Ballateru na Aberdeenshire, kde kráľovná VIktória v 19. storočí postavila zámok Balmorall, v ktorom kráľovná minulý štvrtok (8. 9.) zomrela,“ vysvetlil Ján Čulík publicista a analytik z Univerzity v Glasgowe.

Vnímanie inštitútu kráľovstva v Anglicku a Škótsku

Kým pre kráľovnú Alžbetu II. bolo Škótsko dôležitou súčasťou monarchie, časť tamojších obyvateľov sa na inštitút kráľovstva pozerá cez prsty.

„Zdá sa mi, že Škóti majú voči kráľovskej rodine a monarchii ďaleko vlažnejší prístup. Kráľovnú milovali starší ľudia v Škótsku. V máji tohto roku vykonali prieskum verejnej mienky a len 45 % Škótov si prialo, aby ďalej monarchia trvala aj naďalej,“ pokračoval s tým, že v Anglicku ide o 60 % Angličanov

Kráľ Karol III. po zádušnej omši v Katedrále sv. Egídia prijme v edinburghskej rezidencii Holyrood prvú ministerku Nicolu Sturgeonovú a predsedkyňu škótskeho parlamentu Alison Johnstoneovú.

Na druhý deň, teda v utorok (13. 9.) panovník poletí do severoírskeho Belfastu, kde podľa tradície vyhlási, že panovníčka, jeho matka, zomrela a on sa stal novým kráľom.

Slovensko bude na štátnom pohrebe britskej kráľovnej budúci pondelok (19. 9.) zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová aj s partnerom Jurajom Rizmanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál