Na hlavný obsah

Sobáše a adopcie homosexuálnych párov na Kube sa stali skutočnosťou

Ľudia ich schválili v referende.

Sobáše a adopcie homosexuálnych párov na Kube sa stali skutočnosťou
Na archívnej snímke z 9. mája 2015 kubánsky LGBT pár si dáva bozk po udelení požehnania od reverenda z eucharistickej katolíckej cirkvi v Havane na Kube. Foto: TASR/AP

V referende na Kube ľudia schválili vládou podporované zmeny v rodinnom práve, vrátane adopcií a uzákonenia sobášov pre homosexuálne páry, napísala v pondelok (26. 9.) agentúra AFP. Nový zákon tiež vymedzuje práva detí a starých rodičov vo vzťahu k vnúčatám.

Na Kube sa len málokedy stretne vládou podporované opatrenie so širokou podporou verejnosti. Návrh na ostrove kritizovala predovšetkým evanjelická komunita.

Parlamentné voľby sa na Kube konajú každé dva roky, ale nezúčastňuje sa ich iná strana ako komunistická. Celonárodné referendá o konkrétnych zákonoch sú vzácne, píše denník The Washington Post.

Takmer finálne výsledky nedeľňajšieho (25. 9.) referenda podľa kubánskej Národnej volebnej komisie ukazujú volebnú účasť 74,01 percenta. Zmenu rodinného práva odhlasovala väčšina – 66,87 % voličov. Nový zákon nahradí pôvodný rodinný zákonník z roku 1975 a je jedným z najprogresívnejších v Latinskej Amerike, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet