Na hlavný obsah

Špecializovaných ambulancií ubúda. Stále častejšie sa stáva, že pacienta nemá kto liečiť

Lekári odchádzajú do dôchodku.

Špecializovaných ambulancií ubúda. Stále častejšie sa stáva, že pacienta nemá kto liečiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Špecializovaných ambulancií ubúda a stále častejšie sa stáva, že pacienta nemá kto liečiť. To je aj prípad pani Uršule zo Zvolena. Tri mesiace sa nevedela dostať k životne dôležitým liekom, pretože jej pľúcna lekárka odišla do dôchodku.

Pani Uršuľa trpí chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. Po tom, ako jej pľúcna lekárka odišla do dôchodku, začala tri mesiace intenzívne hľadať náhradu.

„Začali panické stavy, že čo budem robiť, keď nebudem mať lekárku, čo budem robiť, keď nebudem mať lieky. Všeobecná doktorka mi kvôli novému zákonu nemohla predpísať lieky, tak hrozilo, že ostanem bez liekov aj bez lekára,“ hovorí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

O pomoc požiadala aj svoju zdravotnú poisťovňu. „VŠZP robí maximum preto, aby svojim klientom, pomohla nájsť špecialistu, ku ktorému sa na vyšetrenie dostanú v skoršom termíne. Pri hľadaní potrebného lekára sa teda poistenci na nás môžu pokojne obrátiť,“ uviedla hovorkyňa VŠZP Eva Peterová.

„Poslali mi kontakty na pľúcnych lekárov, a boli to lekári, ktorých som už kontaktovala,“ pokračuje pani Uršuľa. Poisťovňu kontaktovala aj druhýkrát. S rovnakým výsledkom. O pár dní volala opäť.

Pár dní na to, sa vďaka zásahu z kraja, podarilo pani Uršuli objednať sa k pľúcnej lekárke, ktorá ju dvakrát predtým odmietla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko