Na hlavný obsah

Spolupráca s NATO a EÚ je podľa švajčiarskej vlády reálna

Svoju neutralitu si však hodlajú zachovať.

Spolupráca s NATO a EÚ je podľa švajčiarskej vlády reálna
Ilustračná snímka - švajčiarska vlajka. Foto: pixabay.com

Švajčiarsko v reakcii na vojnu na Ukrajine hodlá posilniť obrannú spoluprácu so Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou a zmodernizovať svoju armádu.

Zároveň si však chce zachovať neutralitu, vyhlásila v stredu (7. 9.) tamojšia vláda. Informuje o tom švajčiarsky telerozhlas SRF.

V dohľadnej budúcnosti podľa správy vypracovanej pre švajčiarsku vládu nehrozí, že by Rusko túto alpskú krajinu vojensky napadlo.

Správa však vyslovuje obavy z hybridného vedenia vojny, napríklad prostredníctvom šírenia dezinformácií, vydierania, kybernetických útokov či tajných operácií.

Podľa členky švajčiarskej Spolkovej rady Violy Amherdovej musí krajina vystužiť svoje kapacity pri včasnom rozpoznávaní hrozieb. Tiež musí posilniť medzinárodnú spoluprácu a zvýšiť pripravenosť na hybridné hrozby aj ozbrojené konflikty.

Švajčiarsko preto uvažuje o posilnení svojej účasti na spoločných vojenských cvičeniach s NATO. Rovnako, uvažujú o prehĺbení partnerského štatútu s Alianciou či účasti armády v jednotkách rýchleho nasadenia EÚ pre záchranné a evakuačné operácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet