Na hlavný obsah

Srbská premiérka pri návšteve Kosova vyjadrila ochotu ku kompromisom

Bola to jej prvá návšteva Kosova v pozícii srbskej premiérky.

Srbská premiérka pri návšteve Kosova vyjadrila ochotu ku kompromisom
Na snímke srbská premiérka Ana Brnabičová Foto: TASR

Srbská premiérka Ana Brnabičová v pondelok (5. 9.) pri svojej prvej návšteve Kosova vyjadrila ochotu ku kompromisom s Prištinou, trvá však na plnení predchádzajúcich dohôd.

Cesta prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Srbskom a Kosovom pre spor ohľadom pravidiel pohybu cez spoločnú hranicu. A tiež pre výzvy západných predstaviteľov, aby obe krajiny viedli dialóg.

„Nikdy sme neutekali pred ťažkými rozhodnutiami. Robili sme ich, keď sme mysleli, že je to v záujme Srbska a našich občanov,“ povedala podľa stanice N1 Brnabičová. Bola to pre ňu prvá návšteva Kosova za približne päť rokov v pozícii srbskej premiérky. Podľa nej je Belehrad pripravený rokovať s Prištinou „o všetkom, čo prispieva mieru a stabilite“.

Brnabičová mala v pondelok stretnúť so zástupcami srbskej menšiny na severe krajiny, ale nie s predstaviteľmi vlády v Prištine. Uviedla, že nie je možné uzatvárať nové dohody o normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom, kým nebudú zo strany Prištiny uvedené do praxe tie predchádzajúce.

Upozornila, že dohoda z roku 2013 predpokladá, že kosovská vláda udelí miestnym Srbom autonómiu, čo sa zatiaľ nestalo.

Macron a Scholz vyzvali srbského prezidenta a kosovského premiéra na prijatie ťažkých rozhodnutí

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz napísali v nedeľu (4. 9.) list srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi a kosovskému premiérovi Albinovi Kurtiovi, v ktorom oboch činiteľov vyzvali na „prijatie ťažkých rozhodnutí“ pri urovnaní srbsko-kosovských sporov. Normalizácia vzťahov je podľa európskych lídrov úplne zásadná pre budúcnosť regiónu.

Súčasne s cestou Brnabičovej do severného Kosova podnikli podpredseda kosovskej vlády Besnik Bislimi a ministerka školstva Arbërie Nagavciová do srbského Preševského údolia, ktoré obýva albánska menšina. Vláda premiéra Kurtiho deklaruje, že voči srbským krokom ohľadom Kosova plánuje vždy pristupovať vzájomne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet