Na hlavný obsah

Stovka nákladných lodí vyplávala z Ukrajiny po uzavretí dohody o preprave obilia

Celkovo odviezli 2, 5 milióna ton obilia.

Stovka nákladných lodí vyplávala z Ukrajiny po uzavretí dohody o preprave obilia
Loď s kukuricou. Foto: TASR/AP

Z Ukrajiny vyplávalo po uzavretí dohody o preprave obilia cez Čierne more 100 nákladných lodí s 2, 5 milióna ton komodít.

Vyplýva to z údajov tureckého ministerstva obrany a spoločného koordinačného centra (JCC) v Istanbule, ktoré kontroluje lode plávajúce do ukrajinských prístavov a opačným smerom. Prvá loď sa na cestu z ukrajinskej Odesy vydala 1. augusta.

V pondelok (5. 9.) JCC informovalo, že vďaka dohode, ktorú uzavreli Ukrajina, Rusko, OSN a Turecko, umožnilo vypraviť z troch ukrajinských prístavov 90 lodí.

Opačným smerom priplávalo do pondelka 107 lodí. Podľa tureckého ministerstva obrany ďalších šesť lodí vyplávalo v utorok (6. 9.) a štyri v stredu (7. 9.). Celkovo odviezli 2, 5 milióna ton obilia a ďalších poľnohospodárskych komodít.

Júlovú dohodu v stredu kritizoval ruský prezident Vladimir Putin. Podľa neho sa nenaplnili očakávania, že prevažná časť poľnohospodárskych komodít bude smerovať do Afriky či chudobných krajín.

Podľa údajov k 4. septembru, dokedy vyplávalo 87 lodí, ich desať smerovalo do afrických štátov.

Najviac lodí zamierilo do Turecka a 30 do krajín Európskej únie. JCC ale uvádza, že konečný cieľ plavidiel sa oproti inšpekčným správam môže zmeniť „na základe obchodných aktivít“.

Len dve lode so 61 000 tonami komodít vypravil Svetový potravinový fond (WFP), a to do Jemenu a Džibutska.

Ukrajina chce prepravu cez Čierne more zvýšiť. Jej cieľom je exportovať až tri milióny ton poľnohospodárskych komodít. Súčasne by tiež chcela dohodu rozšíriť aj na ďalšie druhy tovarov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet