Na hlavný obsah

Súčasný šéf finančnej správy Žežulka odmieta obvinenia z podplácania

Na autora blogu podal trestné oznámenie.

Súčasný šéf finančnej správy Žežulka odmieta obvinenia z podplácania
Prezident finančnej správy Jiří Žežulka. Foto: TASR

Desať percent alebo dva až päť miliónov eur. Podnikateľ Michal Suchoba mal údajne opäť rozdávať úplatky na finančnej správe (FS). Tento raz však neexistuje žiadne svedectvo, iba údajné správy, ktoré na internete zverejnil anonym. Takzvané výpalné si mal vypýtať prezident daniarov Jiří Žežulka. On to však popiera a na autora blogu podal trestné oznámenie.

Iba rok po tom, keď si Národná kriminálna agentúra (NAKA) prišla po skupinu údajných úplatkárov, sa na internete objavila komunikácia, podľa ktorej tých istých ľudí skúsil podplatiť nový šéf tej istej inštitúcie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Juraj Mikula.

Najnovšie z nej citoval predseda Smeru-SD Robert Fico. Suchoba sa vraj obrátil na FS, ktorá mu údajne dlhovala peniaze. „Namiesto toho dostal Suchoba od prezidenta FS Žežulku ponuku, že keď zaplatí 10 % z objemu vystavených faktúr alebo dva až päť miliónov eur, tak FS faktúry Suchobovi zaplatí,“ hovoril Fico.

Podľa Žežulku ide o nezmysel. Na autora blogu, ktorý údajnú komunikáciu zverejnil, podal trestné oznámenie. „Dňa 15. septembra som sa oboznámil s obsahom anonymného blogu a ako príslušník FS som okamžite podal podnet na sekciu inšpekcie a vnútornej kontroly, aby sa uvedené podozrenia preverili,“ píše sa v Žežulkovom stanovisku.

Spomína sa aj Heger

V komunikácii sa vraj spomína aj meno súčasného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Údajne ešte ako minister financií o výpalníctve svojho vtedajšieho podriadeného vedel. „Pána Suchobu nepoznám, osobne som ho nestretol. Orgány činné v trestnom konaní majú slobodu. Môžu konať, ako uznajú za vhodné,“ vysvetlil Heger.

Fico vo videu na sociálnej sieti hovorí, že slobodná polícia by konala inak. „Suchobove krivé svedectvá stačili Matovičovmu komandu na to, aby desiatkam ľudí zničili život. Prečo NAKA už nevykopla dvere Žežulkovi a Hegerovi?“ pýta sa Fico.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO), ktorého rezort spravuje aj finančnú správu, upozorňuje na podstatný moment. „Faktúry sa uhradili ešte predtým ako prezident FS Žežulka nastúpil do funkcie. Hops, niečo sa pokazilo, nepozreli si chlapci dátumy,“ poznamenal Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál